Znepokojivé správy: Rusi chcelo opičie kiahne použiť ako biologickú zbraň

Narastajúci výskyt opičích kiahní a varovania odborníkov

Súčasný nárast prípadov opičích kiahní po celom svete vyvoláva obavy medzi odborníkmi. Prípady, ktoré boli kedysi zriedkavé, sa v súčasnosti objavujú vo viacerých krajinách, vrátane Nemecka, Francúzska, USA, Kanady a Austrálie. Prezident nemeckej spoločnosti STI, Norbert Brockmeyer, varuje, že vírus sa môže šíriť nepozorovane vzhľadom na vysoký počet prípadov.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa počet prípadov opičích kiahní od začiatku roka 2022 výrazne zvýšil. Nie je jasné, ako ďaleko sa patogén, ktorý pôvodne pochádza z Afriky, rozšíril.

Historický kontext a aktuálne obavy

Výskum biologických zbraní má dlhú a temnú históriu. Počas studenej vojny sa Sovietsky zväz a Spojené štáty americké angažovali v intenzívnom výskume a vývoji biologických zbraní. Tieto zbrane sú považované za hrozbu vzhľadom na ich schopnosť spôsobiť masové straty na životoch a šíriť paniku. Alibekov, ktorý svoje tvrdenia predniesol aj pred Kongresom USA, uviedol, že je presvedčený o pokračovaní ruského programu biologických zbraní aj po zániku Sovietskeho zväzu.

Súčasný nárast prípadov opičích kiahní a riziko ich potenciálneho zneužitia na biologické zbrane vyvoláva obavy nielen medzi vedcami, ale aj medzi zdravotníckymi organizáciami. Alibekov tvrdí: “Myšlienkou bolo, že všetka výskumná a vývojová práca by sa mala robiť s týmito modelovými vírusmi. Akonáhle by sme mali niekoľko pozitívnych výsledkov, trvalo by len dva týždne, kým by sme urobili rovnaké manipulácie s vírusom pravých kiahní a naskladnili bojovú látku.”

Medzinárodná spolupráca ako kľúč k riešeniu

Vzhľadom na potenciálne riziká spojené s biologickými zbraňami je nevyhnutné pokračovať v medzinárodnej spolupráci a zdieľaní informácií medzi krajinami. Len tak je možné čeliť hrozbám a zabezpečiť ochranu verejného zdravia. Vedecké komunity a zdravotnícke organizácie sa musia spojiť, aby dokázali monitorovať a kontrolovať šírenie vírusu opičích kiahní, ktorý aktuálne vyvoláva obavy po celom svete.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.