Categories: SprávySvet

Švédsko a Fínsko musia podniknúť ďalšie kroky pre schválenie členstva v NATO, zatiaľ nenastal vývoj v niektorých otázkach

30.11.2022 (Webnoviny.sk) – Švédsko a Fínsko pokročili pri spĺňaní bezpečnostných požiadaviek Turecka, ale na schválenie ich členstva v Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO) zo strany Ankary ešte musia podniknúť „konkrétne kroky“. V stredu to povedal turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu.

Presviedčanie Turecka

Šéf tureckej diplomacie sa v utorok na okraji stretnutia NATO v rumunskej Bukurešti stretol s jeho náprotivkami zo Švédska a Fínska.

„Tieto dve krajiny podnikli určité kroky na splnenie svojich záväzkov. Neignorujeme kroky, ktoré boli podniknuté. Zatiaľ však nenastal konkrétny vývoj v niektorých otázkach, ako je vydanie (podozrivých hľadaných Tureckom) a zmrazenie teroristického majetku,“ povedal novinárom turecký minister s tým, že severským krajinám pripomenuli, že „v konečnom dôsledku je treba presvedčiť turecký ľud a turecký parlament“.

Žiadatelia sú optimistickí

Ministri Švédska a Fínska zneli optimistickejšie. Švédsky minister Tobias Billström pre švédsku televíziu SVT uviedol, že smerom k členstvu v NATO robia pokrok a on čoskoro vycestuje do Turecka.

Šéf fínskej diplomacie Pekka Haavisto pre fínske médiá povedal, že rokovania sa uskutočnili v konštruktívnom a vecnom duchu.

Aké sú požiadavky Turecka?

Švédsko a Fínsko požiadali o členstvo v NATO po tom, čo Rusko spustilo inváziu na Ukrajinu. Všetkých 30 členov aliancie ich v lete formálne prizvalo, no ich prístupový protokol zatiaľ neratifikovali Maďarsko a Turecko. To hrozí blokovaním ich členstva, ak nesplnia určité požiadavky týkajúce sa terorizmu zo strany kurdských militantov a ďalších skupín či vývozu zbraní.

Viac k témam: vstup do NATO
Zdroj: Webnoviny.sk – Švédsko a Fínsko musia podniknúť ďalšie kroky pre schválenie členstva v NATO, zatiaľ nenastal vývoj v niektorých otázkach © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Vyššie štandardy bývania pre rómske komunity? Ficova vláda vyčlenila takmer šesť miliónov eur na usporiadanie vlastníctva

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity pripravil a vyhlásil výzvu v nadväznosti na programové…

2 hodiny ago

Izrael varoval Palestínčanov, aby sa nevracali do severného Pásma Gazy

Stalo sa tak deň po tom, čo päť ľudí prišlo o život, keď sa snažili…

3 hodiny ago

VIDEO: Známemu influencerovi vykradli podnik. Zverejnil záznam z bezpečnostnej kamery. “Nechápem, čo je zle s….”, hovorí

Filip Jovanovič, známejší pod prezývkou Jovinečko, je osobnosťou, ktorá sa preslávila prostredníctvom sociálnych sietí. Jeho…

3 hodiny ago

Mazák určil termín, kedy sa bude zaoberať Súdna rada jeho odvolaním

Viacerí členovia Súdnej rady obvinili predsedu, že zneužil svoje právomoci. Viac

4 hodiny ago