Categories: SlovenskoSprávy

Sulík poslal prezidentke demisiu a Matovič ho pozve na rokovanie, odstúpiť je pripravený aj Šeliga (video)

22.3.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 22. marca 18:14

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík odstupuje z postu ministra hospodárstva. Oznámil to na pondelňajšej tlačovej konferencii s tým, že už informoval aj prezidentku Zuzanu Čaputovú.

Hlava štátu oznámila, že Sulíkovi demisiu prijme v utorok 23. marca predpoludním a vedením rezortu dočasne poverí iného člena vlády SR.

Skončia možno aj Gröhling a Korčok

Podľa Sulíka naďalej platí, že ak sa do stredy 24. marca nezrodí v koalícii dohoda, demisiu podajú aj ďalší dvaja ministri za stranu Sloboda a Solidarita (SaS), teda šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok a školstva Branislav Gröhling. Urobiť by tak mali vo štvrtok 25. marca.

SaS podľa Sulíka odmieta, aby odovzdali jedno ministerstvo hnutiu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Je to jedna z podmienok premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), ktorou podmienil svoj odchod z funkcie. O nových ministroch v rekonštruovanej vláde chce Sulík hovoriť až s novým premiérom.

Video: Tlačová konferencia strany Sloboda a Solidarita (SaS)

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Šéf liberálov pripustil odchod Jany Bittó Cigánikovej (SaS) z postu predsedníčky parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Doplnil však, že ide o pozíciu, ktorá sa netýka priamo vlády, ale Národnej rady SR (NR SR). Nefunkčný podľa neho nie je parlament, ale vláda. „Sme pripravení o tejto pozícii diskutovať, ak SaS získa predsedníctvo iného výboru,” dodal.

Ak by Matovič po odchode z premiérskeho kresla ostal členom vlády, Sulík chce byť členom vlády tiež. Zopakoval, že SaS sa bude naďalej snažiť o rekonštrukciu vlády na pôdoryse tejto koalície. Liberáli sú proti predčasným voľbám a podotkol, že by proti nim zahlasovali aj v parlamente.

Odstúpiť je pripravený aj Šeliga

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) informoval orgány strany Za ľudí, že je pripravený opustiť tento post. Ako napísal na sociálnej sieti Facebook, do rokovaní o ďalšom postupe v koalícii je jeho funkcia k dispozícii strane a záujmu koalície.

Doplnil, že aktuálne pokračujú rokovania na úrovni štvorkoalície. „Vzhľadom na vyššie uvedené som informoval predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina), že až do rozhodnutia straníckych orgánov a uzatvorenia novej koaličnej dohody nebudem viesť rokovanie NR SR,“ dodal Šeliga s tým, že Kollár to akceptoval.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Stanovisko strany Za ľudí

Predsedníctvo strany Za ľudí v stanovisku uviedlo, že za Šeligom ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou stojí. Obaja si vo svojich funkciách riadne plnili svoje povinnosti voči svojím koaličným partnerom a plnili programové vyhlásenie vlády. Predsedníctvo vníma podmienky premiéra Matoviča, že odstúpi z funkcie iba v prípade, ak Kolíková a Šeliga odídu z funkcií.

„Je našou povinnosťou voči občanom hľadať východiská, aby mohla nová vláda fungovať čo najskôr a riešiť skutočné problémy Slovenska ako sú pandémia, kolabujúce zdravotníctvo, efektívne očkovanie, pomoc podnikateľom, či boj s korupciou,” dodala strana v stanovisku. Za ľudí v zmysle uznesenia predsedníctva z nedele 14.marca pokračuje v rokovaniach o štvorkoalícii a výmene na poste predsedu vlády. „Preto vyzývame všetky koaličné strany, aby sa vrátili k rokovaniam, pretože nedohoda v koalícii prehlbuje napätie v spoločnosti a dláždi cestu k návratu Fica a Pellegriniho,” uzavrela strana Za ľudí.

Matovič pozve Sulíka a Remišovú na rokovanie

Ministerka Kolíkova pre médiá uviedla, že rozhodnutie o prípadnej demisii oznámi v utorok. Dodala, že by bola škoda, aby súčasná štvorkoalícia skončila.

Hnutie OĽaNO v reakcii na Sulíkovo rozhodnutie podať demisiu uviedlo, že premiér Matovič pozve v najbližších dňoch šéfa strany SaS a na rokovanie o ďalšom vývoji pri rekonštrukcii vlády.

„Rovnako pozorne OĽaNO vníma pondelňajšie stanovisko strany Za ľudí a konštatuje, že tak ako v prípade strany SaS, aj strana Za ľudí je ochotná pokračovať v rokovaniach o ďalšom postupe pri rekonštrukcii vlády SR,“ uvádza hnutie.

Dodáva, že termíny, v ktorých premiér uskutoční rokovanie so Sulíkom a Remišovou, spresnia po dohode s uvedenými politikmi.

Matovič odstúpi, ale…

Matovič v nedeľu 21. marca povedal, že je ochotný odísť z funkcie predsedu vlády za splnenie niekoľkých podmienok. OĽaNO požaduje odchod Sulíka z postu ministra hospodárstva a Jany Bittó Cigánikovej (SaS) z funkcie predsedníčky parlamentného výboru pre zdravotníctvo.

OĽaNO podľa jeho slov prijíma ponuku Márie Kolíkovej na odchod z pozície ministerky spravodlivosti aj Juraja Šeligu, že odíde z funkcie podpredsedu parlamentu.

Hnutie zároveň požaduje opätovné prerozdelenie miest vo vláde striktne na pôdoryse výsledkov parlamentných volieb z roku 2020. Podľa Matoviča to znamená, že SaS sa vzdá jedného ministerstva, ktoré jej OĽaNO „prepustilo”.

Viac k témam: Matovičova vláda (OĽaNO-Sme rodina-SaS-Za ľudí), minister hospodárstva SR, predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS), rekonštrukcia vlády
Zdroj: Webnoviny.sk – Sulík poslal prezidentke demisiu a Matovič ho pozve na rokovanie, odstúpiť je pripravený aj Šeliga (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Marko Martinovič

Recent Posts

Čistota v segmente HoReCa: Aké prostriedky vám ušetria čas a peniaze?

Čistota v reštauráciách, kaviarňach či hoteloch je veľmi kľúčová, preto výber tých správnych čistiacich a…

2 hodiny ago

Nemecký parlament schválil platobné karty pre žiadateľov o azyl s cieľom obmedziť platby v hotovosti

Kancelár Olaf Scholz a premiéri 16 nemeckých spolkových krajín sa v zásade dohodli na zavedení…

10 hodín ago

Trump počas vlády nepochopil, že Ukrajina je nezávislý štát. Názory bývalého prezidenta sa podobajú Putinovým

„Naozaj nemohol dostať do hlavy myšlienku, že Ukrajina je nezávislý štát," uviedla poradkyňa Hillová. Viac

11 hodín ago

Bratislavskí policajti si posvietili na účastníkov tuningového zrazu, zadržali aj dva vodičské preukazy (foto)

V blokovom konaní tiež riešila 11 vodičov pre nevyhovujúci technický stav. Viac

12 hodín ago

Smernica Európskej únie by mala urobiť poriadok v označení „eko“ a ochrániť zákazníkov pred zavádzaním

Rastúci počet „zelených“ označení na obaloch bez porovnávacích údajov je nielen neprehľadný, ale často aj…

13 hodín ago