in ,

Sudca Najvyššieho súdu čelí disciplinárke pre prieťahy v známych kauzách, chcú mu znížiť plat o 50 percent

18.4.2023 (SITA.sk) – Na pôde Najvyššieho správneho súdu SR v utorok začalo disciplinárne pojednávanie so sudcom a zároveň šéfom trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu SR Františkom Moznerom.

Disciplinárny návrh na neho podalo Ministerstvo spravodlivosti SR pre prieťahy v dovolacom konaní vo viacerých trestných veciach vrátane kauzy známej ako Nástenkový tender a kauzy zločineckej skupiny Róberta Okoličányho. Taktiež podľa disciplinárneho návrhu sudca viacerým subjektom „úmyselne uvádzal nepravdivé informácie o stave dovolacieho konania”.

Svojím konaním sa podľa rezortu spravodlivosti František Mozner dopustil závažného disciplinárneho previnenia – porušenia povinností sudcu. Za to mu navrhujú zníženie platu o 50 percent na dobu troch mesiacov.

Právny zástupca sudcu Martin Hudák však povedal, že nesúhlasí s kvalifikáciou skutkov. Tým, že predmetné trestné veci boli už v štádiu dovolacieho konania, neprišlo podľa Hudáka k ohrozeniu právnej istoty, keďže boli už právoplatne rozhodnuté. Tiež uviedol, že údajné disciplinárne previnenia sú datované do obdobia obmedzení spôsobených pandémiou COVID-19.

Samotný sudca skonštatoval, že disciplinárny návrh je útokom na jeho osobu. Ten podľa neho inicioval jeden z jeho kolegov.

Viac k témam: disciplinárne pojednávanie, Kauza nástenkový tender, Sudca, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Sudca Najvyššieho súdu čelí disciplinárke pre prieťahy v známych kauzách, chcú mu znížiť plat o 50 percent © SITA Všetky práva vyhradené.

Únia prvýkrát od februára 2020 nemala nadmernú úmrtnosť, na Slovensku sa znížila o 14,9 percenta

Rusko zrejme presunulo k Bachmutu časť vojakov z okolia mesta Doneck