Categories: SlovenskoSprávy

Súd bude rozhodovať o prípadnej obnove konania pre exsiskára Beňu, vlani mu schválili dohodu o vine a treste

29.5.2022 (Webnoviny.sk) – Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku vytýčil na stredu 1. júna verejné zasadnutie o návrhu na povolenie obnovy konania, ktoré sa má týkať odsúdeného bývalého námestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Borisa Beňu. Ten podal žiadosť o obnovu konania napriek tomu, že súd v jeho prípade v máji 2021 schválil dohodu o vine a treste.

ŠTS vtedy uznal obvineného za vinného zo zločinu prijímania úplatku a z dvoch prečinov ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Za to mu uložil úhrnný trest odňatia slobody vo výmere troch rokov s podmienečným odkladom so skúšobnou dobou na päť rokov a probačným dohľadom.

Beňa sa nemohol stretávať s Makóom

Súd tiež uložil Beňovi aj obmedzenia v stretávaní a kontaktovaní sa s troma zainteresovanými osobami, medzi ktorými je aj bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó. Beňa mal zaplatiť aj peňažný trest vo výške 14-tisíc eur s náhradným trestom odňatia slobody vo výmere osem mesiacov. Proti verdiktu sa nebolo možné odvolať.

Bývalého námestníka riaditeľa SIS obvinili ešte koncom roka 2020 v rámci policajnej akcie Judáš. Dôvodom, prečo napriek dohode o vine a treste žiada obnovu konania, je verdikt Najvyššieho súdu SR (NS SR) v kauze úplatku, ktorý príslušníci bezpečnostných zložiek žiadali od podnikateľa Dušana Bočkaya. NS SR totiž v marci tohto roku zmiernil tresty, ktoré ŠTS minulý rok uložil bývalému šéfovi kontrarozviedky SIS Petrovi Gašparovičovi a bývalému policajtovi Ladislavovi Vičanovi.

Prečin nepriamej korupcie

Dvojica bola pôvodne odsúdená za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku, najvyšší súd však daný verdikt zrušil a skutok prekvalifikoval na prečin nepriamej korupcie. Gašparovič si tak vo väzení mal odsedieť trest 22 mesiacov a Vičan 20 mesiacov. Pôvodne však Gašparovičovi ŠTS v danej veci uložil trest 11 rokov väzenia a Vičanovi trest desať rokov väzenia.

V danej kauze figuroval aj Beňa, pričom bola súčasťou jeho dohody o vine a treste. V prípade Gašparoviča a Vičana vypovedal ako svedok.

Viac k témam: Akcia “Judáš”, Súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Súd bude rozhodovať o prípadnej obnove konania pre exsiskára Beňu, vlani mu schválili dohodu o vine a treste © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Oheň pre OH 2024 je vo francúzskych rukách, pochodeň prevzal šéf parížskych hier Tony Estanquet (foto)

Oheň bude na francúzske územie prevezený historickou loďou Belem z 19. storočia. Viac

12 hodín ago

Fehérváry opäť bodoval, ale Washington je po prehre s Rangers na pokraji vyradenia (video)

Newyorčania môžu o svojom postupe do 2. kola rozhodnúť už v štvrtom zápase. Viac

13 hodín ago

Dráma v Žiline. 17-ročný mladík na BMW prinútil svojim činom políciu strieľať. Pozrite sa, čo si dovolil

Dnes bolo v štvrtom najväčšom meste na Slovensku rušno. V Žiline došlo k dramatickej situácii,…

15 hodín ago