in ,

Starostovia s primátormi protestovali a žiadali viac peňazí pre samosprávy. Náklady rástli rýchlejšie ako príjmy, odkázali

22.8.2022 (Webnoviny.sk) – Proti znižovaniu príjmov samospráv z podielových prostredníctvom daňového bonusu protestovali v pondelok v Trnave starostovia a primátori z regionálnych združení miest a obcí Trnavského kraja. Vládu vyzvali na zvýšenie príjmov miestnych samospráv v prípade zavedenia daňového bonusu, ako aj na reálny partnerský prístup k miestnej samospráve.

Náklady rástli rýchlejšie

Starostovia a primátori počas protestného zhromaždenia odmietli tvrdenia ministerstva financií o tom, že avizovaný nárast podielových daní bude v budúcom roku obciam a mestám postačovať na zvládnutie ich nákladov.

„Je pravda, že v poslednom desaťročí príjmy rástli, ministerstvo však neanalyzuje, ako rástli výdavky. My máme zrátané, že tie náklady rástli rýchlejšie ako príjmy,“ povedal o dôvodoch protestu predseda ZMO regioónu jadrových elektrární Jaslovské Bohunice Maroš Sagan, ktorý je starostom Cífera v okrese Trnava.

V budúcom roku môžu mať podľa neho menšie obce existenčné problémy, väčšie obce a mestá budú zasa redukovať investície. Odložiť tak môžu napríklad zvyšovanie kapacít v materských školách, výstavbu nových tried v základných školách či budovanie ďalších vodovodov a kanalizácií.

Protesty aj v ďalších regiónoch

Predseda Združenia miest a obcí Záhorie Peter Pobuda povedal, že v rámci šetrenia môže zatvoriť obecný úrad alebo materskú školu, nevie si však predstaviť, čo urobí so zariadením pre seniorov. „Ak nám štát nevykompenzuje nárast cien energií a platov, máme týchto seniorov vytiahnnuť na chodník? To sa nedá takto robiť,“ povedal dlhoročný starosta Mokrého Hája v okrese Skalica.

Na protestné zhromaždenie Za stabilné a zdravé mestá a obce prišlo do Trnavy približne štyristo starostov, primátorov a zamestnancov obecných a mestských úradov. Podľa podpredsedu ZMO regiónu jadrových elektrární Jaslovské Bohunice Martina Červenku budú podobné protesty aj v ďalších regiónoch Slovenska, a samosprávy prídu svoju nespokojnosť v septembri prezentovať aj do Bratislavy.

Viac k témam: Daňový bonus, Protest, Samosprávy
Zdroj: Webnoviny.sk – Starostovia s primátormi protestovali a žiadali viac peňazí pre samosprávy. Náklady rástli rýchlejšie ako príjmy, odkázali © SITA Všetky práva vyhradené.

Ricziová bude opäť kandidátkou na dodatočnú sudkyňu Všeobecného súdu EÚ, treba však ešte súhlas vlády

Jurinová má pri obhajobe postu predsedníčky Žilinského kraja podporu celej koalície, podľa Hegera dokáže ľudí spájať