ŠOK v Senci: Kým cyklista po zrážke umieral, ľudia si ho kamerovali a vysielali NAŽIVO. Zhrození ľudia opísali incident na sociálnej sieti

foto: facebook

foto: facebook

Šokujúca bola reakcia niektorých okoloidúcich, ktorí namiesto toho, aby pomohli, začali incident fotiť a natáčať na svoje mobilné telefóny. Pohoršená Ingrid na sociálnych sieťach napísala: “Všetko fotíte, natáčate ešte aj nešťastie druhých. Mali by ste sa hanbiť.” Svedkovia rovnako potvrdili, že niektorí ľudia incident nahrávali a dokonca jedna osoba vysielala celý dej naživo na sociálnych sieťach.

Margita, ktorá bola tiež svedkom nehody, vyjadrila svoje sklamanie nad správaním okoloidúcich: “Ja som bola tiež blízko. Nenapadlo mi natáčať ani fotiť. Ľudia rýchlo zasahovali a vrtuľník tiež dorazil rýchlo. Nevedela som, ako pomôcť, len som dúfala, že cyklistovi pomôžu a zachránia ho. Vodič auta bol zodpovedný, zostal na mieste a čakal na políciu. Je nepríjemné natáčať a fotiť. Zajtra sa to môže stať vám a určite by ste nechceli, aby vás niekto fotil,” uviedla.

Tento tragický incident v Senci opäť otvára otázku etiky a morálky v digitálnej dobe. Mobilné telefóny a sociálne siete môžu byť užitočnými nástrojmi pre šírenie informácií, ale môžu tiež viesť k neetickému správaniu a strate rešpektu k ľudskému utrpeniu. Nahrávanie a zdieľanie tragických udalostí v reálnom čase vyvoláva otázky o tom, kam až sú ľudia ochotní zájsť pre niekoľko „lajkov“ alebo sledovanosť na internete.

Podobné incidenty nás nútia zamyslieť sa nad tým, aký svet chceme vytvárať a ako by sme mali reagovať v krízových situáciách.

Bratislavská krajská polícia bude v najbližších dňoch zverejňovať ďalšie informácie o vyšetrovaní nehody. Vodič automobilu, ktorý zrazil cyklistu, spolupracuje s políciou a podstúpil všetky potrebné vyšetrenia, ktoré potvrdili, že nebol pod vplyvom alkoholu. Podľa polície bude potrebné ešte analyzovať ďalšie okolnosti, vrátane stavu ciest a možných technických porúch na vozidlách.

foto: Polícia SR

Reakcie verejnosti na incident sú zmiešané. Mnohí vyjadrujú svoje znechutenie nad správaním ľudí, ktorí natáčali nehodu, zatiaľ čo iní obhajujú právo na zdieľanie informácií. Tento prípad však jasne ukazuje, že technológie môžu mať aj negatívny vplyv na ľudské správanie a vzťahy.

“Keď vidíme nehodu alebo inú krízovú situáciu, mali by sme najprv myslieť na pomoc a až potom na zdieľanie informácií. Je dôležité, aby sme si uvedomili, že na druhej strane obrazovky sú tiež ľudia, ktorí si zaslúžia našu úctu a ohľaduplnosť,” dodáva psychológ.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.