in ,

Matovič predstavil odkiaľ zoberie 500 eur za voľby, nazval to aj daňou z utrpenia ukrajinských ľudí

 

Igor Matovič predstavil kontroverzný návrh, v ktorom chce, aby každý občan, ktorý príde voliť v nasledujúcich parlamentných voľbách dostal od štátu 500 eur. Týmto návrhom chce docieliť vyššiu volebnú účasť, pretože podľa jeho slov hrozí, že v týchto voľbách príde voliť historicky najmenej voličov. Taktiež sa obáva, že práve nižšia volebná účasť môže viesť k vláde Smeru a fašistov. Pri prezentácii svojho návrhu však nedokázal vysvetliť odkiaľ by zobral takmer 1,5 miliardy zobral peniaze. Minulý týždeň Matovič sľúbil, že čoskoro predstaví návrh ako chce prostredníctvom štátneho rozpočtu hnutie OĽaNO finančne pokryť spomínanú odmenu.

OĽaNO chce zaviesť daň z vojny

Symbolicky v deň 1. výročia ruskej invázie na Ukrajinu sa hnutie rozhodlo prezentovať svoj návrh s názvom Daň z vojny.

Spoločnosti, ktoré nakupujú ruskú ropu, ju nakupujú za nízke ceny. Pre agresiu, ktorú Rusko rozpútalo na Ukrajine klesli ceny ruských surovín. Podľa Matoviča tým rafinéria Slovnaft a iné firmy, ktoré spracúvajú ropu ju tak nakupujú výhodne. Tvrdí, že by mali platiť „daň z vojny“.

Peniaze získané z tejto mimoriadnej dane zo zisku z ruskej ropy chce Matovič použiť na pokrytie odmien pre občanov, ktorí by prišli voliť v tohtoročných parlamentných voľbách. Poslanci v Národnej rade koncom roka odhlasovali zákon, ktorý zisk zdanil 55-percentnou sadzbou. Slovensko tým získa 400 miliónov eur. OĽaNO navrhuje, aby sa sadzba dane zvýšila na 70 percent, čím by sa zisk ešte zvýšil.

„Sme jediné hnutie, ktoré vyzvalo nevoličov, aby prišli voliť. Chceme urobiť všetko preto, aby prišli k voľbám,“ vyhlásil Matovič. Za zákon, ktorým sa zisk rafinérii zdanil 55-percentnou sadzbou nezahlasovali poslanci strany Smer, Hlas, Republika a SaS. Matovič vyzval poslancov, aby boli spravodliví a zvýšené zisky rafinérií nenechali podnikateľom ale prerozdelili ich občanom Slovenska prostredníctvom 500 eurovej odmeny.

Stanú sa medicínske roboty štandardom aj na Slovensku?

Podpora Ukrajiny nie je bez rizika, povedal Stoltenberg a spomenul dejiny Estónska