Slovenská pošta opäť upozorňuje na podvodníkov, v jej mene žiadajú o uhradenie colných poplatkov

Zaznamenaných bolo približne 60 rôznych typov podvodných správ, ktoré sa tvária ako od pošty.

31.10.2023 (SITA.sk) – Slovenská pošta opakovane upozorňuje na podvodníkov zneužívajúcich jej meno, najnovšie v súvislosti s vyžiadaním si doplňujúcich adresných údajov či úhradou colných poplatkov.

Pýtajú údaje o platobnej karte

Po kliknutí na priložený link a po vypísaní požadovaných informácií vyzývajú podvodníci ľudí zadať údaje o platobnej karte. Slovenská pošta v utorok preto občanov vyzvala, aby nezadávali údaje o platobných kartách či bankových účtoch, ktoré môžu byť zneužité a môžu prísť o peniaze.

Slovenská pošta zároveň upozornila, že nikdy nežiada prostredníctvom SMS, MMS, e-mailov či sociálnych sieti úhradu žiadnych poplatkov, ani za colné konanie, ani nesprostredkúva žiadne platby.

Akékoľvek poplatky za zásielky, vrátane dobierky a colných poplatkov, klient zaplatí pri preberaní zásielky, či už u kuriéra, na pošte alebo v BalíkoBOXe,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Zaznamenali desiatky správ

Štátna poštová spoločnosť zaznamenala približne 60 rôznych typov podvodných správ, ktoré sa tvária ako od pošty. Adresáta vyzývajú k úhrade platieb za doručenie zásielky, k zmene doručenia či uloženia zásielky, na zaplatenie colných poplatkov, na údajné vytvorenie objednávky na poštového kuriéra, ktorý má zásielku vyzdvihnúť a cez stránku pošty majú byť preposlané peniaze.

Ukážky falošných správ a e-mailov sú zverejnené na webovej stránke Slovenskej pošty https://www.posta.sk/informacie/pozor-na-podvody, prípadne zákazníci si môžu informácie overiť zavolaním na linku Zákazníckeho centra,“ dodala Dorčáková.

V prípade, že klienti na tieto podvodné e-maily už zareagovali a bola im spôsobená škoda, pošta im odporúča obrátiť sa na orgány činné v trestnom konaní.

Viac k témam: colný podvod, Podvodné e-maily, Podvodníci, Pošta
Zdroj: SITA.sk – Slovenská pošta opäť upozorňuje na podvodníkov, v jej mene žiadajú o uhradenie colných poplatkov © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.