Slováci sú dodnes verní hodnotám slobody, demokracie a rovnosti, vyhlásil Pellegrini na oslavách SNP v Brezne (video)

Prezident ocenil, že aj napriek hlavným oslavám v Banskej Bystrici, si SNP pripomínajú aj ďalšie regióny.

31.8.2024 (SITA.sk) – Slováci sú dodnes verní hodnotám slobody, demokracie a rovnosti. Uviedol to prezident Peter Pellegrini, ktorý sa v sobotu zúčastnil na regionálnych oslavách 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Brezne a vystúpil s príhovorom. Pellegrini ocenil, že aj napriek hlavným oslavám v Banskej Bystrici, si SNP pripomínajú aj ďalšie regióny.

„Práve Horehronie, stred nášho krásneho Slovenska a okolité vrchy, boli srdcom povstania, a sú nimi dodnes pokropené obrovské množstvá zeme krvou hrdinov, ktorí tu padli,” pripomenul Pellegrini s tým, že tu pôsobili aktívne partizánske skupiny a prebiehali tu náročné boje.

Dodnes nezaschla krv masakru

„Zároveň na túto oblasť dopadla aj železná päsť krutej nacistickej odplaty. Dodnes nezaschla krv masakru v Nemeckej, padlých partizánov na svahoch Prašivej alebo Chabenca. Dodnes tlejú zbytky plameňov pomsty v Kališti aj v Balážoch, ktoré boli centrum partizánskej republiky,” uviedol Pellegrini a pripomenul, že dejiskom tragédie bol aj neďaleký Čierny Balog.

Prezident ocenil, že sa Horehronie usiluje priblížiť tieto historické miesta a udalosti obyvateľom a návštevníkom a mladšej generácii, napríklad populárno-náučnou formou a budovaním turistických či cyklistických trás.

„Hoci od vypuknutia SNP ubehlo už 80 rokov, stále sú medzi nami priami účastníci či svedkovia SNP. Ich spomienky a výpovede nám umožňujú chápať a precítiť skutočné osudy ľudí, do životov ktorých nemilosrdne zasiahli hrôzy fašizmu, systému, ktorý sa opieral o násilie, nenávisť a rasovú či náboženskú nadradenosť jedných na druhými,” doplnil Pellegrini s tým, že milióny ľudí v celej Európe stratili svoje práva, dôstojnosť, identitu i budúcnosť.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Signál pre celý svet

„Tým, že naši predkovia proti tomuto zlu povstali so zbraňou v ruke, prispeli k definitívnej porážke nacizmu. Veď SNP patrí k najväčším ozbrojeným vystúpeniam vo vojnovej Európe. Zároveň to bolo signálom pre celý svet, že Slováci odmietli nespravodlivosť a neľudskosť a že sa prihlásili k hodnotám slobody, demokracie a rovnosti medzi ľuďmi i národmi,” vyhlásil prezident.

Slováci podľa jeho slov týmto hodnotám zostali verní dodnes. „Česť a sláva všetkým, ktorí bojovali za našu slobodu. Česť a sláva všetkým, ktorí v boji za našu slobodu prišli o svoj život,” uzavrel Pellegrini.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Oslavy 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici (fotografie)

Viac k témam: Prezident Slovenskej republiky, SNP Slovenské národné povstanie
Zdroj: SITA.sk – Slováci sú dodnes verní hodnotám slobody, demokracie a rovnosti, vyhlásil Pellegrini na oslavách SNP v Brezne (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.