Silné dažde v Trnavskom kraji poškodili viaceré galérie či školy, škody sa pohybujú v tisíckach eur

Krízový štáb Trnavského samosprávneho kraja zvolal v súvislosti s mimoriadnou situáciou najmä v okresoch Senica a Skalica župan Jozef Viskupič.

16.9.2024 (SITA.sk) – Krízový štáb Trnavského samosprávneho kraja zvolal v súvislosti s mimoriadnou situáciou najmä v okresoch Senica a Skalica župan Jozef Viskupič.

Organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti samosprávneho kraja postupne hlásia škody, ktoré sa v dôsledku zatopenia, zatečenia alebo iných udalostí pohybujú v tisíckach eur.

Žiadosť o finančnú pomoc

Mimoriadnu situáciu operatívne rieši Správa a údržba ciest Trnavského samosprávneho kraja na cestách II. a III. triedy, a to na celom území kraja.

„Sme v úzkej komunikácii s viacerými starostami a primátormi postihnutých samospráv. Nepretržite sú v pohotovosti aj župní cestári zo Správy a údržby ciest TTSK, ktorí počas celého obdobia odstraňujú napadané stromy na cestách či blato a robia opatrenia, aby dopady prívalov vody boli čo najmenšie. Zároveň sme v stredisku cestárov v Sekuliach poskytli zázemie pre uskladnenie zásob piesku a iného potrebného materiálu,” povedal po zasadnutí krízového štábu trnavský župan Jozef Viskupič.

Samosprávy, ktoré prispievajú Centrálneho krízového fondu Trnavského samosprávneho kraja, majú možnosť žiadať o finančné prostriedky na likvidáciu následkov živelných pohrôm, havárií a mimoriadnych udalostí, ale aj na preventívne opatrenia voči takýmto udalostiam.

Poškodené galérie

V dôsledku silných dažďov zatiekla v Galérii Jána Koniarka v Trnave prístavba Koppelovej vily, došlo k poškodeniu omietok v interiéri aj v exteriéri. V Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici vytopilo pivničné priestory, rozsah škôd bude možné stanoviť až po odčerpaní vody. Aj Centrum sociálnych služieb Rohov v okrese Senica nahlásilo zatečenie vody do kancelárie a dvoch izieb prijímateľov sociálnych služieb.

V Domove sociálnych služieb pre dospelých v Moravskom Svätom Jáne sa v súvislosti so zatekaním strechy kaštieľa posunuli drevené trámy strešnej konštrukcie. Už v piatok boli preventívne presťahovaní niekoľkí prijímatelia sociálnych služieb, ktorí boli najviac ohrození vlhkosťou a vodou z pretekajúcich stropov.

Zasiahnuté školy

Vytopenie, respektíve zatečenie striech zasiahlo aj viacero župných stredných škôl na Záhorí, kde riaditelia udelili na pondelok 16. septembra riaditeľské voľno. Ide o Spojenú školu v Holíči, Strednú odbornú školu strojnícku v Skalici, Strednú zdravotnícku školu v Skalici a Gymnázium F. V. Sasinka v Skalici.

Vyučovanie na týchto stredných školách bude obnovené v utorok 17. septembra. K dištančnému vyučovaniu pre zatečenie priestorov museli pristúpiť na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Piešťanoch, a to predbežne do stredy 18. septembra.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Dážď a povodne na Slovensku (fotografie)

Viac k témam: Krízový štáb, Počasie, Povodne a záplavy v SR, Silný dážď, Výstraha pred dažďom
Zdroj: SITA.sk – Silné dažde v Trnavskom kraji poškodili viaceré galérie či školy, škody sa pohybujú v tisíckach eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.