Categories: SlovenskoSprávy

Šikana nemá prázdniny ani v lete. Ústredie práce sa zameralo na prevenciu násilia na deťoch

11.9.2024 (SITA.sk) – Ústredie práce sa počas leta zameralo na prevenciu násilia na deťoch. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) sa počas letných prázdnin venovalo prevencii násilia na deťoch prostredníctvom návštev v letných táboroch.

Hlavnými témami boli ohľaduplné správanie, bezpečnosť na internete a možnosti získania pomoci v prípade potreby. Aktivity sa realizovali v rámci národného projektu Spoločne za detstvo bez násilia a propagácie národnej linky na pomoc deťom v ohrození VIAC AKO NI(c)K.

Násilie nemá prázdniny

Odborníci navštívili 55 detských kolektívov po celom Slovensku a hovorili s takmer 1 500 deťmi. Diskusie, hry a tvorivé aktivity deti učili o rešpektujúcom správaní, prevencii násilia medzi rovesníkmi, ochrane pred šikanou a kyberšikanou a ďalších témach.

„Násilie nemá prázdniny. Prevencii proti násiliu na deťoch sa venujeme s plnou vážnosťou po celý rok,“ povedal Peter Ormandy, generálny riaditeľ ÚPSVaR. Úrad práce dlhodobo organizuje podobné aktivity aj počas školského roka v školách a centrách pre deti a rodiny.

Dostupná národná linka

V prvej polovici tohto roka uskutočnil 434 aktivít, pričom od roku 2017 ich bolo viac ako tri tisícky. Aktivity budú pokračovať aj v novom školskom roku formou detských konferencií, interaktívneho čítania, webinárov či divadelných predstavení.

Národná linka VIAC AKO NI(c)K je dostupná 24/7 a poskytuje poradenstvo, prevenciu a krízovú intervenciu. Môže byť kontaktovaná prostredníctvom webovej stránky www.viacakonick.sk, mobilnej aplikácie alebo e-mailom na pomoc@viacakonick.gov.sk.

Od svojho spustenia v apríli 2021 pomohla viac ako 6 500 ľuďom prostredníctvom četu, z ktorých tretinu tvorili deti do 12 rokov. Národné projekty Spoločne za detstvo bez násilia a Prevencia a eliminácia násilia a sociálneho vylúčenia sú podporované z fondov EÚ v rámci Programu Slovensko.

Viac k témam: Eurofondy, Kyberšikana, Letné prázdniny, Násilie, násilie na deťoch, Operačný program Slovensko, prevencia pred násilím, Sociálne
Zdroj: SITA.sk – Šikana nemá prázdniny ani v lete. Ústredie práce sa zameralo na prevenciu násilia na deťoch © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Po centre Bratislavy sa pohyboval diviak, duchaprítomný človek ho zatvoril do výbehu pre psov (video)

Incident sa zaobišiel bez zranení osôb a bez škôd na majetku.

14 minút ago

Zmrazenie vojny, prímerie ani odovzdanie územia Rusku nie je pre Ukrajinu riešením, víťazný plán je jasný

Kyjev má len jedno oficiálne stanovisko - vojna by sa mala skončiť porážkou Ruska.

1 hodinu ago

Gruzínsky parlament schválil po vzore Ruska legislatívu, ktorá obmedzuje práva LGBTQ+ ľudí

Návrh zákona začiatkom tohto roka predstavila vládnuca strana Gruzínsky sen.

1 hodinu ago

Poslanci schválili päťtisíc eur pre nových aj dlhoročných policajtov a ozbrojených colníkov

Na základe novely sa tiež príspevok na bývanie pre príslušníkov Policajného zboru zvýši z maximálnych…

2 hodiny ago

Zástupcovia štátu a KOZ dospeli k dohode, zamestnanci v štátnej a verejnej službe budú mať odmeny aj skrátený pracovný čas

Dohoda je výsledkom štvrtého kola kolektívneho vyjednávania k zmluvám vyššieho stupňa.

3 hodiny ago

Opozícia si musí plniť svoju základnú úlohu, ktorou je kontrola vládnej moci, zdôraznil Pellegrini (foto)

Prezident prijal predsedov opozičných strán a diskutoval s nimi o aktuálnej politickej situácii.

3 hodiny ago