Categories: SlovenskoSprávy

Sheilu posielali na psychiatriu, v stredu sa za extrémistické správanie postaví pred súd

26.2.2023 (SITA.sk) – Špecializovaný trestný súd vytýčil na pracovisku v Banskej Bystrici na stredu 1. marca hlavné pojednávanie vo veci Sheily Sz. Tá je stíhaná pre trestné činy výroby extrémistického materiálu, rozširovania extrémistického materiálu, hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti a násilia proti skupine obyvateľov.

Ochranné psychiatrické liečenie

Samosudca ŠTS pritom v auguste 2021 uložil obžalovanej ochranné psychiatrické liečenie ústavnou formou. Následne v septembri toho istého roku rozhodnutie odobril aj Najvyšší súd SR. O uložení ochranného liečenia rozhodol prvostupňový súd ešte predtým v apríli 2021. NS SR však vtedy vec vrátil na opätovné rozhodnutie.

Sheila Sz. už predtým čelila trestnému stíhaniu pre trestné činy výroby a rozširovania extrémistického materiálu, hanobenia rasy, národa a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti a násilia proti skupine obyvateľov. Stíhanie voči nej súviselo s videom, na ktorom ešte v roku 2017 ukazovala knihu s nápisom The Quran, o ktorej opakovane tvrdila, že je to korán.

Vyzývala na boj proti moslimom

Na videu zverejnenom na internete z nej vytrhávala strany, hádzala ich na zem a potom ich zapálila. Jednou zo strán si pritom na videu utrela zadok a roztrhanú knihu pomočila. Zároveň vyzývala na boj proti moslimom. Súd pôvodne v tejto veci vytýčil hlavné pojednávanie, neskôr však konanie zastavil.

Polícia zadržala Sheilu vo februári 2017, pričom v jej prípade navrhovali väzobné stíhanie. NS SR však v marci 2017 väzbu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka. Obžalovaná bola opätovne zadržaná v októbri 2020. Dôvodom boli obvinenia pre trestné činy hanobenia rasy a národa, prečin nebezpečného vyhrážania sa a iné skutky. Podľa medializovaných informácií sa totiž v ďalšom videu vyhrážala prezidentke SR Zuzane Čaputovej.

Viac k témam: Extrémizmus, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Sheilu posielali na psychiatriu, v stredu sa za extrémistické správanie postaví pred súd © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Nemecko urýchlene dodá Ukrajine ďalší systém protivzdušnej obrany Patriot

Nemecko tak chce Ukrajinu chrániť pred ruskými leteckými údermi. Viac

7 hodín ago

V Prešova spadol človek do osemmetrovej šachty

Na miesto bola vyslaná aj záchranná zdravotná služba a polícia. Viac

7 hodín ago

Nemecko urýchlene dodá Ukrajine ďalší systém protivzdušnej obrany Patriot

Nemecko tak chce Ukrajinu chrániť pred ruskými leteckými údermi. Viac

8 hodín ago

Slovan Bratislava opäť obhájil majstrovský titul, jeho zisk spečatil remízou s Dunajskou Stredou (foto)

Slovan má po sobote pred druhým Spartakom Trnava náskok devätnástich bodov. Viac

10 hodín ago

Rusi na Ukrajine zintenzívnili útočné operácie, situácia na východnom fronte sa eskaluje

Ruská armáda aktívne útočí na lymanskom a bachmutskom fronte. Viac

11 hodín ago

V procese s príbuzným exministra Žigu majú odznieť záverečné reči, podnikateľ vinu odmieta

Samosudca Milan Cisárik ešte vo februári vo veci ukončil dokazovanie. Viac

12 hodín ago