Categories: SlovenskoSprávy

Šéf Slovenskej pospolitosti Škrabák opäť stojí pred súdom a tvrdí, že nešlo o extrémistické symboly

13.9.2022 (Webnoviny.sk) – Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) na pracovisku v Banskej Bystrici v utorok pokračuje hlavné pojednávanie so šéfom združenia Slovenská pospolitosť Jakubom Škrabákom obžalovaným z extrémizmu.

Na súde čítajú znalecký posudok odborníka na extrémizmus historika Mateja Medveckého, ktorý je aj osobne prítomný. V posudku sa uvádzajú podrobnosti k materiálom zadržaným pri domovej prehliadke obžalovaného, ktoré majú znaky extrémistických organizácií a skupín, ako je Hlinkova garda a iné.

Len slovanské symboly

Prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na júlovom pojednávaní prečítala rozsiahlu obžalobu, kde popisuje okrem iného materiály a dokumenty nájdené pri domovej prehliadke obžalovaného. Podľa obžaloby sa mal Jakub Škrabák v rokoch 2015 až 2018 dopustiť zločinu rozširovania extrémistických materiálov, zločinu výroby extrémistických materiálov a zločinu prechovávania extrémistických materiálov.

Obžalovaný ešte pred začatím pojednávania uviedol, že obžaloba je podľa neho vykonštruovaná a on nikdy nič zakázané nepredával. V prípade dokázania viny pred súdom mu hrozí trest odňatia slobody na štyri až osem rokov.

Jakub Škrabák po prečítaní obžaloby vyhlásil, že je nevinný. Následne vo svojej výpovedi hovoril, že u neho nájdené a ním predávané predmety neboli extrémistické, ale boli na nich slovanské symboly.

Hudobníka chcú za mrežami

Jakuba Škrabáka zadržala Národná kriminálna agentúra 10. mája 2018 pri akcii namierenej proti extrémistom. Spolu s ním zadržali aj hudobníka Jaroslava Pagáča a bývalého predsedu okresnej organizácie strany Ľudová strana Naše Slovensko v Ružomberku Michala Buchtu.

Hudobníka známeho ako Reborn v júni 2021 ŠTS odsúdil za extrémizmus na úhrnný trest vo výmere štyri roky nepodmienečne v ústave na výkon trestu s najnižším stupňom stráženia. Tento rozsudok ešte nie je právoplatný, lebo prokurátor sa odvolal a rozhodovať vo veci bude Najvyšší súd SR.

Buchta uzavrel dohodu

V prípade Buchtu ŠTS v októbri minulého roku schválil dohodu o vine a treste medzi obvineným a prokurátorom ÚŠP.

Súd konkrétne uznal obvineného za vinného zo zločinu rozširovania extrémistických materiálov a uložil mu úhrnný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní troch rokov.

Viac k témam: Extrémizmus, Súdny proces
Zdroj: Webnoviny.sk – Šéf Slovenskej pospolitosti Škrabák opäť stojí pred súdom a tvrdí, že nešlo o extrémistické symboly © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Dotácie na obnovu hradov a kultúrnych pamiatok sú ohrozené, exministerka Milanová to považuje za hanbu

Peniaze z dotačného programu „Obnovme si svoj dom“ sa na opravu hradov môžu použiť iba…

25 minút ago

Krajiny NATO nedodali Ukrajine sľúbenú vojenskú pomoc včas, priznal generálny tajomník Stoltenberg

Ukrajinský prezident povedal, že nové západné dodávky začali prichádzať, ale pomaly. Viac

26 minút ago

Dobodanie dvoch Ukrajincov Nemcom môže mať podľa vyšetrovateľov aj politický motív

Muži boli zjavne vojenskí príslušníci, ktorí v Nemecku podstupovali zdravotnú rehabilitáciu. Viac

1 hodinu ago

Výbuchy v muničných skladoch vo Vrběticiach zapríčinili ruskí agenti, ukázalo vyšetrovanie

Českí vyšetrovatelia v tlačovej správe uviedli, že nešlo o ojedinelú akciu. Viac

2 hodiny ago

Slovenskú reprezentáciu opustili piati hráči, do Žiliny príde pätica zo zámoria a obranca Gajdoš z majstrovskej Nitry (video)

Tešíme sa na chalanov zo zámoria. Očakávame, že s ich príchodom pribudnú skúsenosti, uviedol Frühauf.…

2 hodiny ago

Bezpečnejšie cesty a miestne komunikácie. Raši predstavil novú výzvu na pomoc regionálnej mobilite (video)

Ako informoval odbor komunikácie MIRRI, okrem iného predstavili samosprávam aj novú výzvu na pomoc regionálnej…

3 hodiny ago