Categories: SlovenskoSprávy

SaS žiada od Blanára predvolanie veľvyslanca Bratčikova. Treba tlačiť na Rusko, aby začalo pracovať na mieri

11.6.2024 (SITA.sk) –
aktualizované, 11. júna, 17:33

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzýva ministra zahraničných vecí Juraja Blanára, aby si predvolal ruského veľvyslanca Igora Bratčikova. Ten by mal vysvetliť, prečo sa Ruská federácia neusiluje o mier a odmieta sa zúčastniť na mierovej konferencii vo Švajčiarsku.

Už tento víkend sa vo Švajčiarsku uskutoční mierová konferencia, ktorá by mohla nakresliť cestovnú mapu k mieru medzi Ukrajinou a Ruskom. Je v absolútnom záujme Slovenskej republiky, aby sa vojna u nášho suseda skončila čo najskôr, prízvukuje SaS.

Je čas doručiť, čo sľúbili

„Predstavitelia koalície si na mieri postavili kampaň v troch po sebe idúcich voľbách. Je čas doručiť, čo sľúbili. A preto musia dať svoje kamarátske vzťahy s ruským veľvyslancom bokom a spraviť to, čo je dobré pre Slovensko – diplomaticky tlačiť na Rusko, aby začalo pracovať na mieri,” zdôraznil predseda SaS Branislav Gröhling.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Hoci sa Ruská federácia odmieta zúčastniť na mierovej konferencii, jej organizátori nechávajú pre Kremeľ dvere otvorené.

„Za 28 mesiacov zabíjania a ničenia na území Ukrajiny nedosiahla armáda ruského agresora žiadny veľký úspech s neúmernými stratami. Vedeniu Ruska zjavne nezáleží ani na životoch vlastných občanov,” konštatuje poslanec za SaS Juraj Krúpa s tým, že zastavenie bojov by bolo vykúpením aj pre bežných Rusov, ktorí na vojnu doplácajú.

Imperialistické chúťky Putina

Kremeľ sa podľa neho nechce zúčastniť na žiadnej mierovej konferencii, lebo by musel odkryť svoj skutočný zámer.

„A tým nie je ani mier, ani neutrálna Ukrajina, ani denacifikácia. Sú nimi imperialistické chúťky prezidenta Putina,“ povedal Krúpa.

Slovenská vláda by podľa poslanca mala tlmočiť ruskému veľvyslancovi jasný odkaz – chceme mier, prestaňte bojovať a zúčastnite sa na mierovej konferencii.

Reakcia ministerstva diplomacie

Rezort diplomacie zareagoval na vyjadrenia SaS a pripomenul, že liberáli ešte začiatkom tohtoročnej jari označili za nepriateľské gesto stretnutie ministra Blanára s jeho ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom.

Ak by to platilo, tak potom sa nepriateľsky voči spojencom správal aj americký minister Antony Blinken, ktorý sa stretol s ruským ministrom počas rokovania G20, a tiež turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan. Ten rokoval počas rovnakého diplomatického fóra v tureckej Antalyi s ruským kolegom ako slovenský minister,” uvádza ministerstvo zahraničných vecí.

Rokovania s ruskou stranou

Poukazuje, že teraz, po niekoľkých mesiacoch tá istá strana SaS apeluje na rokovania s ruskou stranou a jej zapojenie do mierového samitu, o ktorom Blanár rokoval s Lavrovom už pred štvrťrokom. MZVaEZ SR uviedlo, že SaS najprv za podobnú komunikáciu útočila na ministra Blanára, a teraz po nej sama volá.

J. Blanár jasne deklaroval, že sa Slovenská republika zúčastní na mierovom samite. Pôvodne to malo byť za účasti premiéra R. Fica, avšak ten sa z pochopiteľných dôvodov po atentáte naňho nemôže zúčastniť, a preto ho bude zastupovať minister J. Blanár. A toto je jasný odkaz slovenskej diplomacie pre Ruskú federáciu a Ukrajinu,” uzavrelo ministerstvo.

Viac k témam: americký minister zahraničných vecí, Mierové rokovania, Premiér Slovenskej republiky, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský veľvyslanec
Zdroj: SITA.sk – SaS žiada od Blanára predvolanie veľvyslanca Bratčikova. Treba tlačiť na Rusko, aby začalo pracovať na mieri © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Izraelská vláda údajne schválila plány na výstavbu viac ako päťtisíc domov na Západnom brehu Jordánu

Politiku osád má na starosti nacionalistický orientovaný minister financií Becalel Smotrič, ktorý je tiež osadníkom.

26 minút ago

Súčasťou festivalu Pohoda bude opäť aj Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku

EUrópa stage ponúkne nielen hudbu, ale aj diskusie s odborníkmi či zaujímavými hosťami na aktuálne…

27 minút ago

Europoslankyňa Lexmann tlmočila Ursule von der Leyen požiadavky Kresťanskodemokratického hnutia

Miriam Lexmann zastupuje stranu na rokovaniach frakcie Európskej ľudovej strany v Portugalsku.

1 hodinu ago

Český chovateľ nechal stovky kačíc trpieť v hrozných podmienkach, pre týranie zvierat mu hrozí desať rokov väzenia

„Niektoré kačice sa abnormálne a sústavne točili do kruhu, ďalšie kačice ležali iba na chrbte…

1 hodinu ago

Unikal policajtom, havaroval a odmietol kontrolu na alkohol. 67-ročný muž šoféroval bez vodičáku

Vodiča policajti vyzvali k vykonaniu dychovej skúšky, ktorej sa odmietol podrobiť. Rovnako odmietol aj odber…

2 hodiny ago

Muža iránskeho pôvodu odsúdili v Nórsku za smrteľný útok počas LGBTQ+ festivalu na tridsať rokov väzenia

Zaniar Matapour vystrelil do davu 10 rán zo samopalu a osem rán z ručnej zbrane.

2 hodiny ago