S úplatkom mal na Slovensku nedávnu skúsenosť historicky najnižší počet ľudí

V úplatkárstve aj naďalej vedie oblasť zdravotníctva.

1.11.2023 (SITA.sk) – Nedávnu osobnú skúsenosť s úplatkom mal na Slovensku najnižší počet ľudí v histórii, a to deväť percent. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre Transparency International Slovensko (TIS).

Prvýkrát pod desiatimi percentami

Mimovládna organizácia zbiera tieto údaje už vyše dve desaťročia. Pri prvom meraní z roku 1999 sa k úplatku v posledných troch rokoch priznávalo ešte vyše 40 percent respondentov.

Za vyše dve dekády tak vôbec po prvýkrát tento podiel klesol pod desatinu. Dosiaľ najnižšie číslo (10,2 percenta) sme zaznamenali vlani v novembri. Potešiteľný je aj trend, ktorý sa až na drobný výkyv počas pandémie v roku 2021 vyvíja želateľným smerom,“ uviedla TIS. Na reprezentatívnom prieskume, ktorý sa uskutočnil ešte v auguste pred parlamentnými voľbami, sa zúčastnilo 1009 respondentov.

Stále vedie zdravotníctvo

Aj keď výsledky prieskumu reflektujú uplynulé tri roky s koncovkou úradníckej vlády Ľudovíta Ódora, z metadát možno podľa TIS odčítať aj dôležité posolstvo pre novú politickú reprezentáciu.

Medzi skupiny ľudí, ktoré najčastejšie reportujú úplatky, stále patrí predovšetkým staršia generácia, ale špecificky aj sympatizanti Smeru a SNS.

Spolu s Alianciou ide o strany, kde tento podiel presiahol 14 percent. Z hľadiska oblastí stále drvivo „vedie“ zdravotníctvo,“ poukázala TIS.

Veľká korupcia

Zároveň organizácia dodáva, že do značnej miery platí jednoduchá rovnica – čím viac úplatky tolerujú bežní ľudia vo vlastných životoch, tým priaznivejšie podhubie má v spoločnosti aj veľká korupcia.

A na tú doplácame naozaj všetci, od zbytočných úmrtí pre zlý stav nemocníc či ciest, až po odchody demotivovaných šikovných ľudí do zahraničia,“ podotkla Transparency.

Viac k témam: Korupcia, Prieskum, Úplatky, Úradnícka vláda
Zdroj: SITA.sk – S úplatkom mal na Slovensku nedávnu skúsenosť historicky najnižší počet ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.