in ,

Rusko nezatvára podľa Peskova okno do Európy, USA prilievajú olej do ohňa

2.6.2022 (Webnoviny.sk) – Napriek tomu, že vzťahy medzi Ruskom a Západom po invázii na Ukrajinu ochladli na minimum, hovorca Kremľa Dmitrij Peskov tvrdí, že Moskva neplánuje „zatvoriť okno do Európy“. Referuje o tom spravodajský web BBC.

Spomenutú frázu „okno do Európy“ kedysi použil ruský cár Peter Veľký, ktorý vládol viac ako 40 rokov až do roku 1725 a na budúci týždeň bude 350. výročie jeho narodenia.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Rusko kritizovalo rozhodnutie USA vyzbrojiť Ukrajinu pokročilejšími delostreleckými systémami a obvinilo Washington z „prilievania oleja do ohňa“. Moskva však sebavedomo tvrdí, že to nezmení priebeh vojny. „Pumpovanie zbraní na Ukrajinu nemení parametre tejto špeciálnej operácie,“ povedal Peskov a dodal: „Jej ciele budú dosiahnuté, ale Ukrajine to prinesie viac utrpenia.“

Urputné boje momentálne trvajú predovšetkým v Donbase na východe Ukrajiny. Ukrajinské úrady uznali, že Rusko má pod kontrolou 80 percent Sjevjerodonecka. Toto mesto i susedný Lysyčansk, ktoré sú najvýchodnejšie mestá pod kontrolou Ukrajiny, už niekoľko týždňov čelia ťažkému ruskému ostreľovaniu.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusko nezatvára podľa Peskova okno do Európy, USA prilievajú olej do ohňa © SITA Všetky práva vyhradené.

Zať Borisa Jeľcina už pre Putina nepracuje, dôvodom môže byť jeho nesúhlas s inváziou na Ukrajinu

Prezidentka Čaputová podpísala novú legislatívu o sociálnych opatreniach pre odídencov z Ukrajiny