in ,

Ruská vojna znamená, že „sa musíme znovu stať bratmi v zbrani“, skonštatoval Macron na návšteve v Bielom dome

1.12.2022 (Webnoviny.sk) – Americký prezident Joe Biden privítal vo štvrtok v Bielom dome francúzskeho kolegu Emmanuela Macrona.

Je skutočnou poctou privítať vás na vašej prvej štátnej návšteve mojej administratívy a osláviť súčasnú silu a životaschopnosť vzťahov medzi Francúzskom a Spojenými štátmi,“ skonštatoval Biden počas oficiálneho privítania na južnom trávniku Bieleho domu. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Keďže sa na európsku pôdu vrátila vojna, v dôsledku ruskej agresie proti Ukrajine a vo svetle mnohých kríz, ktorým naše národy a naše spoločnosti čelia, musíme sa znovu stať bratmi v zbrani,“ reagoval Macron prostredníctvom tlmočníka.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Po vlaňajšej kríze vo francúzsko-amerických vzťahoch v dôsledku americko-austrálskej dohody o ponorkách, si dokázali prezidenti podľa Bidena vybudovať blízky vzťah.

Francúzsko je podľa neho „najstarším spojencom“ a „neoblomným partnerom“ Spojených štátov, pričom odkázal na dejiny ich vzťahov od markíza de Lafayette z čias americkej vojny za nezávislosť až po pláže Normandie v druhej svetovej vojne. „Spojenectvo našich dvoch národov zostáva základom našej spoločnej obrany,“ dodal.

Krajiny sú podľa Bidena zjednotené v súvislosti s ruskou „brutálnou vojnou“ na Ukrajine a aliancia podľa neho ešte zosilnie na ďalšie desaťročia.

Viac k témam: Americký prezident, Diplomatické vzťahy, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Ruská vojna znamená, že „sa musíme znovu stať bratmi v zbrani“, skonštatoval Macron na návšteve v Bielom dome © SITA Všetky práva vyhradené.

MS vo futbale 2022 v Katare: Maroko vyhralo F-skupinu, do osemfinále ide aj Chorvátsko a Belgicko končí

Polícia zadržala ženu po tom, ako inej pacientke v nemocnici vypla pľúcny ventilátor. Vyrušoval ju vraj zvuk