in ,

Rusi vo svojich telefonátoch prezradili problémy. Darí sa im len pri Sjevjerodonecku, ale inde ofenzívu stopli

19.6.2022 (Webnoviny.sk) – Ruské sily zaznamenali počas soboty menšie zisky na predmestí Sjevjerodonecka v Luhanskej oblasti, no na väčšine iných miest sa ich postup zastavil. Na svojom oficiálnom webe to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

V bitkách postupujú len pomaly

Ruské jednotky pravdepodobne čelia rastúcim stratám a degradácii vojakov a vybavenia, čo komplikuje pokusy o obnovenie útočných operácií na iných kritických miestach. Ich snahám neprispieva ani pomalý postup v bitkách o Sjevjerodoneck.

Podľa ISW budú ruské jednotky v najbližších týždňoch pravdepodobne schopné obsadiť spomenuté mesto, ale za cenu sústredenia väčšiny svojich dostupných síl v tejto malej oblasti. Menší pokrok zaznamenali ruské sily v ostatných dvoch týždňoch aj v okolí miest Bachmut a Slavjansk.

Zraniteľní a nedisciplinovaní

Ruské vojská sa snažili vytlačiť ukrajinské jednotky od okupovaných hraníc severne od Charkova, ale nedosiahli významné úspechy, čím sú zraniteľné voči ukrajinskej protiofenzíve a partizánskemu tlaku. Ich zásobovacie trasy sú navyše v delostreleckom dosahu ukrajinských jednotiek.

Ruská armáda naďalej čelí problémom v súvislosti s morálkou a disciplínou svojich jednotiek na Ukrajine. Hlavné ukrajinské riaditeľstvo spravodajskej služby zverejnilo informácie o zachytených telefonátoch zo 17. a 18. júna, v ktorých sa ruskí vojaci sťažovali na podmienky v prvej línii, zlé vybavenie a celkový nedostatok personálu.

Jeden z vojakov tvrdil, že v jednotkách slúži vyčerpaný personál a niektoré taktické skupiny majú v službe iba 10 až 15 vojakov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Zabitých bolo vyše 33-tisíc Rusov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda približne 33 350 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Rusko podľa nich dosiaľ prišlo aj o 1465 tankov, 3573 bojových obrnených vozidiel, 2513 vozidiel a palivových nádrží, 739 delostreleckých systémov, 233 odpaľovacích raketových systémov, 98 systémov protivzdušnej obrany, 180 vrtuľníkov, 216 lietadiel, 594 dronov, 129 striel s plochou dráhou letu, 14 lodí a 55 kusov špeciálnej techniky.

Počas uplynulého dňa zaznamenali ruskí okupanti najväčšie straty v oblasti Bachmutu a Slavjanska v Doneckej oblasti i v okolí mesta Kryvyj Rih.

Viac k témam: Charkov, rusko-ukrajinský konflikt, Sjevjerodoneck, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusi vo svojich telefonátoch prezradili problémy. Darí sa im len pri Sjevjerodonecku, ale inde ofenzívu stopli © SITA Všetky práva vyhradené.

Chorvátsko sa už veľmi neoplatí, lacnejšie vás tento rok vyjde dovolenka v Grécku či Turecku

Vo Francúzsku sa koná druhé kolo volieb. Macronova koalícia by chcela väčšinu, no o kreslá bojuje i Mélenchon