in ,

Rusi opäť útočia na oceliareň Azovstaľ v Mariupole, v závode sa stále nachádzajú aj civilisti

3.5.2022 (Webnoviny.sk) – Ruské sily začali v utorok opäť útočiť na mariupoľskú oceliareň Azovstaľ. Učinili tak približne dva týždne po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin nariadil svojej armáde, aby na komplex neútočila, ale radšej ho zablokovala.

Zástupca veliteľa bataliónu Azov Svjatoslav Palamar, ktorý pomáha brániť poslednú baštu ukrajinského odporu v strategickom prístavnom meste Mariupoľ na pobreží Azovského mora, pre agentúru AP potvrdil, že oceliareň opäť čelí ruským útokom. „Je to pravda,“ poznamenal.

Snažia sa o evakuáciu

Mariupoľský policajný predstaviteľ Mychajlo Veršinin pre ukrajinskú televíziu povedal, že ruská armáda „začala útočiť na oceliareň na niekoľkých miestach“.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Tieto správy prichádzajú uprostred snáh Organizácie Spojených národov a Medzinárodného výboru Červeného kríža o evakuáciu civilistov z oceliarne, v ktorej sa ukrývajú zhruba dva mesiace. V závode podľa ukrajinských ozbrojených síl stále zostáva 200 civilistov vrátane dvoch detí.

Potrebujú ešte niekoľko dní

Ukrajinská vicepremiérka a ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková v utorok novinárom povedala, že z Azovstaľu odviezli asi 150 civilistov a niekoľko stoviek naďalej zostáva v závode.

„Potrebujeme ešte niekoľko dní, aby sme v tejto operácii pokračovali,“ povedala Vereščuková.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusi opäť útočia na oceliareň Azovstaľ v Mariupole, v závode sa stále nachádzajú aj civilisti © SITA Všetky práva vyhradené.

Putin informoval Macrona o priebehu „operácie“ a Rusko je pripravené na rozhovory s Ukrajinou

Očistu potrebuje aj advokácia, tvrdí na základe prípadov stíhaných obhajcov ministerka Kolíková