in ,

Rusi na Ukrajine ustupujú na chránenejšie pozície, Ukrajinci môžu získať späť aj celú Chersonskú oblasť

19.9.2022 (Webnoviny.sk) – Ukrajinská protiofenzíva v Chersonskej oblasti napreduje. Rusi sa ju snažia spomaliť a ustúpiť do chránenejších pozícií, než aby ju zastavili alebo zatlačili späť. V najnovšej aktualizácii o tom referuje americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Nedostatok potravín a vody

Pokračujúce ukrajinské útoky na ruské pozemné trasy cez rieku Dnipro v západnej časti Chersonskej oblasti majú čoraz väčší vplyv na ruské dodávky na pravom brehu. Najnovšie správy naznačujú nedostatok potravín a vody v Ruskom okupovanom Chersone a prinajmenšom dočasné oslabenie paľby ruského delostrelectva.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Podľa ISW na niektorých miestach frontovej línie ukrajinská armáda postúpila po tom, čo si poradila s ruskými jednotkami. V nadchádzajúcich týždňoch ukrajinské sily pravdepodobne získajú späť väčšinu západnej časti Chersonskej oblasti, ak nie celú, v prípade, ak budú pokračovať v narúšaní ruských trás a ďalej postupovať.

Chaotický ústup

Rusi sa v rámci riadeného ústupu snažia ustúpiť na chránenejšie pozície, aby sa vyhli chaotickému ústupu podobnému tomu, aký nedávno predviedli v Charkovskej oblasti. Podľa ISW môže byť ukrajinský postup pomalší, ak sa ruské sily zosúladia.

Ukrajinské jednotky pokračujú v posilňovaní svojich pozícií na východnom brehu rieky Oskil v Charkovskej oblasti, a to napriek snahe Ruska ich zadržať.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Donecká oblasť je v súčasnosti jediným regiónom, kde sa ruské sily stále pokúšajú viesť útočné operácie. Podľa ISW odtiaľ prichádzajú nepravidelné správy o obmedzených ukrajinských protiútokoch, no nič nenasvedčuje tomu, že Ukrajina pripravuje v oblasti rozsiahlu protiofenzívnu operáciu.

Viac k témam: Charkov, Cherson, Donecká ľudová republika, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusi na Ukrajine ustupujú na chránenejšie pozície, Ukrajinci môžu získať späť aj celú Chersonskú oblasť © SITA Všetky práva vyhradené.

Súboj o Čistinky vrcholí, slovenské mestá hlasujú ostošesť!

Mali sme dve-tri dobré šance, ale máme problém zvíťaziť a nie sme efektívni, zhodnotil Weiss st. výkon svojich zverencov (video)