Bieloruské úrady oznámili, že v parlamentných voľbách hlasovalo 73 percent voličov. Podľa opozície išlo o frašku

Na voľbách sa však mohli zúčastniť iba kandidáti lojálni autoritárskemu vodcovi krajiny Alexandrovi Lukašenkovi.

26.2.2024 (SITA.sk) – Bieloruská Ústredná volebná komisia v pondelok uviedla, že v parlamentných a miestnych voľbách, ktoré sa skončili v nedeľu, odovzdalo hlas 73 percent oprávnených voličov, čím sa obsadilo všetkých 110 kresiel v parlamente a 12 514 kresiel v miestnych zastupiteľstvách. Na voľbách sa však mohli zúčastniť iba kandidáti lojálni autoritárskemu vodcovi krajiny Alexandrovi Lukašenkovi a líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská, ktorá je v exile v susednej Litve, voľby označila za „nezmyselnú frašku“.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok zablahoželal Lukašenkovi k „sebavedomému víťazstvu vlasteneckých síl Bieloruska“, ktoré pomohlo „zabezpečiť vnútornú politickú stabilitu“. Lukašenko pred hlasovaním bez toho, aby predložil dôkaz, tvrdil, že západné krajiny uvažujú o plánoch na uskutočnenie prevratu v Bielorusku alebo o pokuse o násilné prevzatie moci. Americké ministerstvo zahraničných vecí označilo nedeľňajšie hlasovanie za „fingované“, pričom hovorca Matthew Miller poznamenal, že sa konalo „v atmosfére strachu“.

Viac k témam: Bieloruská Ústredná volebná komisia, Parlamentné voľby, Ruský prezident, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Bieloruské úrady oznámili, že v parlamentných voľbách hlasovalo 73 percent voličov. Podľa opozície išlo o frašku © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.