Categories: SlovenskoSprávy

Revolučný SiteView od PlanRadaru začne novú éru v riadení stavebných projektov. S využitím umelej inteligencie

14.3.2024 (SITA.sk) – PlanRadar, popredná digitálna platforma pre realitných profesionálov so zameraním na výstavbu a správu nehnuteľností, oznamuje plánované rozšírenie o novú funkciu SiteView, ktorá s pomocou umelej inteligencie ešte zdokonalí doteraz veľmi komplexný systém pre efektívnu dokumentáciu, komunikáciu a tvorbu reportov v stavebníctve. Svojim užívateľom umožní zhotovovať 360° panoramatické snímky pri obhliadke projektov, ktoré sa automaticky premietnu do 2D výkresov, a sprostredkujú tak vizuálny prehľad o konkrétnej situácii v teréne i skutočnom vývoji prác.

Vizuálna dokumentácia projektov zvýši transparentnosť a presnosť

Nový nástroj je vybavený najmodernejšou technológiou, ktorá uľahčuje jeho používanie. V praxi to vyzerá tak, že stavebné tímy prechádzajú staveniskom s 360° kamerou pripevnenou na prilbe a SiteView sa postará o zbytok. Nasnímané obrázky sa automaticky ukladajú do aplikácie a sú pripravené na opätovné zobrazenie v PlanRadare priamo v dvojrozmerných výkresoch a plánoch. To umožňuje presné a efektívne zdokumentovanie stavebného procesu; navyše porovnávaním snímok v čase možno zistiť akékoľvek odchýlky a nedorobky.

“Táto nová funkcia úplne zmení spôsob, akým budú môcť naši používatelia PlanRadar využívať. Rýchlo a jednoducho im poskytne presný vizuálny záznam a s tým súvisiacu dokumentáciu o každej fáze projektu bez nutnosti robiť tisíce fotografií zvlášť. V kombinácii s už existujúcimi nástrojmi rozšíri možnosti, do akého detailu sa každý, kto sa na projekte podieľa, môže spätne pozrieť čo a kde bolo skutočne realizované,” komentuje Ibrahim Imam, výkonný spoluriaditeľ spoločnosti PlanRadar.

Zapojenie umelej inteligencie: aký má prínos?

SiteView využíva technológiu SLAM alebo simultánnu lokalizáciu a mapovanie, pri ktorej zariadenie dokáže vytvoriť akúsi mapu svojho okolia a súčasne sa v ňom pohybovať v reálnom čase. Rovnaká technológia sa používa na riadenie vozidiel bez vodiča alebo na skúmanie neznámeho prostredia, v ktorom sa súčasne pohybujú. V PlanRadare zaznamenáva cestu cez stavenisko na digitálny stavebný plán. Celý proces riadi dobre zvolené algoritmy, ktoré priebežne spresňujú sekvenčné údaje na určenie polohy a trasy. Tie sa potom zaznamenávajú na plán pomocou algoritmov počítačového videnia prepojených s umelou inteligenciou, ktorá integruje ďalšie odhady vzdialenosti a presnú lokalizáciu.

“SiteView skracuje potrebnú dobu pre obhliadku na stavenisku a súčasne urýchľuje tímovú spoluprácu vďaka kompletnému prehľadu o stavbe, a to aj na diaľku. Panoramatické fotografie poskytujú vizuálnu dokumentáciu k realizovaným prácam a tým zaisťujú úplnú transparentnosť projektu,” vysvetľuje Clemens Hammerl, produktový riaditeľ spoločnosti PlanRadar, a dodáva: “Školenie pracovníkov je pritom minimálne. Užívatelia PlanRadaru jednoducho nastavia v aplikácii východiskový bod prehliadky v 2D pláne a po jej skončení na záver stlačia stop. Naše sofistikované algoritmy sa už postarajú o zvyšok.”

Ďalšie novinky sa chystajú

Zásadným prínosom SiteView je, že projektovým tímom poskytne detailný 360° prehľad o vykonávaných prácach a ich pokroku v ľahko použiteľnom rozhraní. Umožní prepojiť všetky procesy na jednom mieste, čím posunie platformu od PlanRadaru na ďalšiu úroveň. Takto transparentný prístup k informáciám do budúcnosti pomôže predchádzať akýmkoľvek nedorozumeniam a eliminovať prípadné spory. Avšak uvedenie funce SiteView je iba začiatkom. Čoskoro na ňu nadviažu ďalšie vylepšenia: či už ide o integráciu technológie BIM alebo možnosť zadávania jednotlivých tiketov alebo online poznámok priamo k panoramatickým snímkam.

Digitálna platforma ako vítaný pomocník

PlanRadar je digitálna platforma na báze SaaS (z anglického “Software as a Service”) pre dokumentáciu, správu úloh a efektívnu komunikáciu v stavebníctve. Platforma prepája všetky zúčastnené strany a poskytuje prístup k informáciám o projekte v reálnom čase, čo tímom umožňuje zvyšovať kvalitu, znižovať náklady a rýchlejšie realizovať prácu. Pridanú hodnotu poskytuje každému, kto sa na projekte podieľa: od architektov a projektových inžinierov cez generálnych dodávateľov až po vlastníkov a facility manažérov. Platforma je v súčasnej dobe k dispozícii vo viac ako 25 jazykoch a je možné ju používať na všetkých zariadeniach iOS, Windows a Android.

Informačný servis

Viac k témam: PR, SiteView, Umelá inteligencia
Zdroj: SITA.sk – Revolučný SiteView od PlanRadaru začne novú éru v riadení stavebných projektov. S využitím umelej inteligencie © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Post predsedu parlamentu patrí Hlasu, Tomáš apeluje na dodržiavanie koaličnej dohody (video)

Voľba predsedu parlamentu závisí od výsledku eurovolieb. Viac

38 minút ago

Blanárovo ministerstvo chce realizovať kampaň, ktorá zefektívni ochranu detí a mládeže v zahraničí

Rozhodnutie žiť v zahraničí znamená dodržiavať zákony danej krajiny. Viac

2 hodiny ago

Slováci v prípravnom zápase pred MS v hokeji 2024 dostali od Nemcov historickú „sedmičku“

V aktuálnej sezóne obaja súperi absolvovali už štvrtý vzájomný duel a prvýkrát sa z úspechu…

13 hodín ago

USA a Británia uvalili pre útok proti Izraelu nové sankcie na Irán, majú zasiahnuť výrobu dronov

Teherán vyhlásil, že svoj útok z 13. apríla vykonal v odvete za údajný izraelský úder…

15 hodín ago