in ,

Remišová vníma české predsedníctvo v EÚ a slovenské vo V4 ako príležitosť posilniť partnerstvo v boji proti klimatickým zmenám

5.8.2022 (Webnoviny.sk) – Európske predsedníctvo Českej republiky v Európskej únií a predsedníctvo Slovenska v skupine Vyšehradskej štvorky je historickou príležitosťou, ako posilniť strategické partnerstvo oboch krajín.

Treba sa pripraviť na zmenu klímy

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) to uviedla po rokovaní so svojím rezortným kolegom Ivanom Bartošom, podpredsedom vlády ČR pre digitalizáciu a ministrom pre miestny rozvoj. Rokovania sa týkali ochrany vodných zdrojov, digitalizácie, ale aj využívania eurofondov.

Jednou zo spoločných priorít je podľa Remišovej aj ochrana vodných zdrojov, zmierňovanie dopadov sucha a pripravenosť na zmenu klímy.

„Slovensko aj Česko čelia rekordným suchám a horúčavám, ktoré ohrozujú zdroje pitnej vody, produkciu poľnohospodárskych plodín, naše lesy, prírodu a v konečnom dôsledku majú veľmi negatívne dopady na milióny ľudí. Preto musíme pri riešení týchto výziev spolupracovať,“ uviedla Remišová.

Ochrana vôd

Pomôcť zmierniť negatívne dopady vysychania krajiny majú aj spoločné projekty v rámci cezhraničného programu Interreg SK-CZ.

„Dohodli sme sa, že vôbec prvá výzva, ktorá bude z programu vyhlásená v rámci nového programového obdobia, bude určená na ochranu vody v krajine,“ zdôraznila vicepremiérka.

Rokovania podpredsedov vlád sa týkali tiež využívania eurofondov a pripravenosti na nové bezpečnostné výzvy. „Pandémia, ale aj ruská vojenská agresia proti Ukrajine nás všetkých postavili pred nové a nečakané krízové situácie. S vicepremiérom Bartošom sme sa zhodli, že záujmom našich krajín je, aby politika súdržnosti EÚ, ktorej cieľom je znižovanie regionálnych rozdielov, zostala aj v budúcnosti zachovaná ako hlavný pilier európskeho spoločenstva. Ak má byť spoločná Európa silná, jednotná, musí byť ku všetkým aj férová,“ uviedla Remišová.

Boj proti nepriateľskej propagande

Ďalšou témou rokovaní s českým vicepremiérom Bartošom bola oblasť digitalizácie. Remišová ocenila, že české predsedníctvo má v tejto oblasti tie isté priority ako Slovensko.

„Či už ide o Akt o umelej inteligencii alebo Akt o digitálnych službách, ktorý nám umožní viac ochrániť online priestor pred zverejňovaním nezákonného obsahu a nepriateľskej propagandy,“ dodala.

Perspektívna spolupráca SR a ČR sa podľa Remišovej črtá aj pri zavádzaní koncepcie SMART CITY pre mestá a regióny. Či už ide o informačné a automatické systémy, ktoré zlepšia cestnú premávku a zvýšia jej bezpečnosť, prinesú lepšiu starostlivosť o zeleň či čistotu ovzdušia, alebo zavedú vyspelé digitálne služby pre občanov.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Digitalizácia, Klimatické zmeny, Ochrana vôd, Propaganda
Zdroj: Webnoviny.sk – Remišová vníma české predsedníctvo v EÚ a slovenské vo V4 ako príležitosť posilniť partnerstvo v boji proti klimatickým zmenám © SITA Všetky práva vyhradené.

Čína uvalila sankcie na Pelosiovú pre návštevu Taiwanu, vzťahujú sa aj na jej najbližšiu rodinu

Meteorológovia vydali výstrahu 2. stupňa pred horúčavami, v sobotu klesne teplota o viac ako desať stupňov