in ,

Rakety zasiahli životne dôležitý prístav a Ukrajinci postupne odtláčajú Rusov od Charkova

11.5.2022 (Webnoviny.sk) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že ukrajinská armáda postupne odtláča ruské jednotky od Charkova.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Generálny štáb uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily vyhnali Rusov zo štyroch dedín severovýchodne od Charkova a pokúšajú sa ich zatlačiť späť k ruským hraniciam.

Ukrajinskí predstavitelia tiež v utorok oznámili, že ruské rakety zasiahli životne dôležitý prístav Odesa. Je to pravdepodobne súčasť úsilia Ruska o prerušenie zásobovacích liniek a dodávok zbraní, ktoré sú pre obranu Ukrajiny kľúčové.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Schopnosť Ukrajiny zabrzdiť väčšiu a lepšie vyzbrojenú ruskú armádu prekvapila mnohých, ktorí očakávali oveľa rýchlejší konflikt. Ukrajinci na mnohých miestach zablokovali ruské sily a na iných dokonca prešli do protiofenzívy.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyjadril presvedčenie, že Ukrajina by mohla rozšíriť svoje ciele, než len zatlačiť Rusko späť do oblastí, v ktorých Moskva a jej spojenci pôsobili pred začiatkom invázie.

Viac k témam: Charkov, Odesa, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Rakety zasiahli životne dôležitý prístav a Ukrajinci postupne odtláčajú Rusov od Charkova © SITA Všetky práva vyhradené.

Sčítanie obyvateľov na Slovensku odhalilo niekoľko „miniobcí“, najmenšia má 12 obyvateľov

Putin je asi dva týždne za pozíciami, na ktorých by sa chcel nachádzať. Ako sa zmenili jeho plány na Ukrajine?