Putinovým cieľom nie je dobyť mestá na východe Ukrajiny, tvrdí šéf českej diplomacie Lipavský. Čo ním teda je?

Aliancia musí chápať ruské taktické akcie ako nástroje, ktoré majú Moskvu priblížiť k realizácii tohto cieľa.

30.5.2024 (SITA.sk) – Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský povedal, že Rusko pokračuje v presadzovaní svojho cieľa podkopať európsku bezpečnostnú štruktúru a Západ musí ukázať, že si to uvedomuje.

Ako referuje web Ukrajinská pravda, šéf českej diplomacie to uviedol v štvrtkovom vyhlásení pre médiá počas neformálneho stretnutia ministrov zahraničných vecí členských štátov Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). Cieľom stretnutia je príprava na júnový samit aliancie vo Washingtone.

Návrat pred rok 1997

„Musíme vyslať silný signál Rusku, že sa nevrátime k štruktúre, ktorá existovala pred rokom 1997 (rokom expanzie NATO v Európe). Pretože to bola jedna z požiadaviek Ruska, keď začalo svoju agresiu proti Ukrajine v roku 2022,“ povedal Lipavský.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Toto je podľa Lipavského popri ruskom prekresľovaní hraníc kľúčovým cieľom ruskej vojenskej agresie a aliancia musí chápať ruské taktické akcie ako nástroje, ktoré majú Moskvu priblížiť k realizácii tohto cieľa.

Zmena bezpečnostnej štruktúry

„Putinovým cieľom nie je dobyť Charkiv alebo iné mesto na východe Ukrajiny. Jeho cieľom je prekresliť hranice a zásadne zmeniť európsku bezpečnostnú štruktúru,“ skonštatoval Lipavský.

Stretnutie ministrov zahraničných vecí NATO sa koná v Česku, pretože táto krajina prevzala kľúčovú úlohu pri koordinácii vojenskej pomoci Ukrajine.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Putinovým cieľom nie je dobyť mestá na východe Ukrajiny, tvrdí šéf českej diplomacie Lipavský. Čo ním teda je? © SITA Všetky práva vyhradené.