in ,

Putin vládne ako prezident už štvrté funkčné obdobie. Bude kandidovať aj v roku 2024?

23.1.2023 (Webnoviny.sk) – Na rozprávanie o možnej prezidentskej kandidatúre ruského vodcu Vladimira Putina vo voľbách v roku 2024 je ešte „priskoro“. Vyjadril sa tak hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje spravodajský portál CNN.

Prezident v tejto súvislosti neurobil žiadne vyjadrenie,“ povedal Peskov v pondelok novinárom, keď sa ho pýtali, či chce Putin kandidovať v nasledujúcich voľbách. „Práca pokračuje ako súčasť prezidentovho bežného rozvrhu,“ dodal.

V reakcii na otázku, či sa Kremeľ už začal pripravovať na kampaň, Peskov uviedol, že je „priskoro“ o tom hovoriť, keďže Kremeľ má „veľa aktuálnych udalostí“ a Putin má „veľmi aktívny rozvrh a rušnú agendu“.

Putin v súčasnosti vládne ako prezident už štvrté funkčné obdobie a pri moci je v podstate už od roku 1999, keď ho prvý raz vymenovali za premiéra. Neskôr sa stal úradujúcim prezidentom, keď odstúpil jeho predchodca Boris Jeľcin. V roku 2021 pritom podpísal zmenu ústavy, ktorá mu umožňuje uchádzať sa o ďalšie dva šesťročné mandáty, keď sa v roku 2024 skončí ten súčasný.

Viac k témam: Prezidentské voľby v Rusku, Zmena ústavy
Zdroj: Webnoviny.sk – Putin vládne ako prezident už štvrté funkčné obdobie. Bude kandidovať aj v roku 2024? © SITA Všetky práva vyhradené.

Progresívci rešpektujú nový termín volieb, aj keď im vládnutie odvolanej koalície ďalších 10 mesiacov nedáva zmysel

Hlas sa nedokáže zmieriť so septembrovým termínom predčasných volieb, hovorí aj o kroku „B“ (video)