in ,

Putin sa cíti ako Peter Veľký, v rozhovore s podnikateľmi sa netajil imperiálnymi myšlienkami

9.6.2022 (Webnoviny.sk) – Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok prirovnal k Petrovi Veľkému a hovoril o potrebe „vziať si späť (územie) a brániť sa“.

Na stretnutí s mladými podnikateľmi v Moskve tiež Putin prirovnával založenie Petrohradu spomenutým panovníkom k anektovaniu území svojou vládou.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Putin nevyúčil rozširovanie krajiny

„Keď založil nové hlavné mesto, žiadna európska krajina ho neuznala ako Rusko. Každý to uznával ako Švédsko. A vždy tam žili slovanskí ľudia spolu s ugro-fínskymi ľuďmi, a územie bolo pod kontrolou ruského štátu,“ povedal Putin. „Čo robil? Bral si späť a posilňoval. To robil. A zdá sa, že teraz je tiež na nás brať si späť a posilňovať,“ pokračoval.

Podľa agentúry AP si tiež Putin zjavne nechal otvorené dvere pre ďalšie rozširovanie územia. „Nie je žiadny stav medzi. Krajina je buď suverénna alebo je kolóniou,“ uviedol a dodal: „Nie je možné – chápete – nie je možné postaviť plot okolo krajiny ako je Rusko. A my ho stavať nemienime.“

Firmy odchod z Ruska oľutujú

Na stretnutí sa Putin vyjadril aj k odchodu zahraničných firiem z Ruska, pričom skonštatoval, že svoje rozhodnutie budú ľutovať. „Nebudú to ľutovať preto, že by sme sa niekomu vyhrážali,“ povedal a pokračoval, že „budú ľutovať, pretože Rusko je krajina s veľkým potenciálom“.

Exodus zahraničných firiem z Ruska tiež zjavne označil za dôkaz americkej nadvlády nad inými západnými štátmi a ekonomikami.

„Mnohí ľutujú, že museli odísť. Toto všetko je prejavom vnútorného stavu týchto krajín, ktoré nemôžu robiť suverénne rozhodnutia,“ tvrdil ďalej a opäť zopakoval, že Rusko je suverénna krajina, ktorá by sa mala pozerať do budúcnosti.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Štátne hranice
Zdroj: Webnoviny.sk – Putin sa cíti ako Peter Veľký, v rozhovore s podnikateľmi sa netajil imperiálnymi myšlienkami © SITA Všetky práva vyhradené.

Johnsonova vláda chce dvom Britom odsúdených na smrť zabezpečiť prepustenie, odvoláva sa na Ženevské konvencie

Šéf parížskej polície sa ospravedlnil za zlú organizáciu finále Ligy majstrov, použitie slzotvorného plynu obhajoval