in ,

Putin neplánuje rokovať s Českom, rozhodnutie vyhostiť ruských diplomatov bolo podľa Peskova „deštruktívne“

20.4.2021 (Webnoviny.sk) – Ruský prezident Vladimir Putin neplánuje rokovania s predstaviteľmi Českej republiky. Podľa webu pravda.ru to oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Vzťahy sa zhoršili

Vzťahy medzi Moskovu a Prahou sa zhoršili po tom, ako sa Česko rozhodlo vyhostiť 18 ruských diplomatov v Česku, ktorých české rozviedky identifikovali ako pracovníkov ruských tajných služieb.

Tie mali stáť za výbuchmi muničných skladov v moravských Vrběticiach, ktoré sa nachádzajú vzdušnou čiarou asi 10 kilometrov od slovenských hraníc. Rusko odpovedalo vyhostením 20 zamestnancov českého veľvyslanectva v Moskve, ktorí museli opustiť krajinu do pondelňajšej polnoci.

Pokus podobať sa kamarátom z USA

Peskov zdôraznil, že rozhodnutie českej strany vyhostiť ruských diplomatov možno nazvať „deštruktívnym“ pre vzťahy medzi Moskvou a Prahou. „Toto správanie Prahy považujeme, samozrejme, za absolútne neopodstatnené a deštruktívne z hľadiska bilaterálnych vzťahov,“ povedal.

Ako ďalej zdôraznil, konanie Prahy nepovažuje v súlade so „zdravým rozumom“. „Všetko to vyzerá ako pokus podobať sa v nepredvídateľnom a agresívnom konaní na svojich kamarátov zo zámoria,“ neodpustil si Peskov narážku na Spojené štáty.

Viac k témam: Česko, konflikt, medzinárodné vzťahy, Rusko, tajne služby
Zdroj: Webnoviny.sk – Putin neplánuje rokovať s Českom, rozhodnutie vyhostiť ruských diplomatov bolo podľa Peskova „deštruktívne“ © SITA Všetky práva vyhradené.

Bezpečnostná rada vyhodnotila situáciu na Slovensku, Heger sa vyhol odpovedi o prítomnosti ruských agentov (video)

SOFTIP rozdelí na dobročinné projekty tisícky eur, rozhodne o nich hlasovanie