in ,

Putin nariadil čiastočnú mobilizáciu a varoval Západ, že neblafuje a je schopný všetkého

21.9.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 21. septembra 10:09

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu varoval Západ, že „neblafuje“ a v prípade ohrozenia územnej celistvosti Ruska, bude reagovať „všetkými dostupnými prostriedkami“. Vyjadril sa tak v stredu v televíznom prejave k národu, v ktorom tiež ohlásil čiastočnú mobilizáciu.

Jeho prejav nasleduje deň po tom, ako Ruskom okupované regióny na východe Ukrajiny zverejnili plány na referendá o pripojení sa k Rusku.

Západ obvinil z jadrového vydierania

Putin obvinil Západ z „jadrového vydierania“ a upozornil na údajné „vyjadrenia niektorých vysoko postavených predstaviteľov vedúcich štátov NATO o možnom použití jadrových zbraní hromadného ničenia proti Rusku“.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Tým, ktorí si dovoľujú voči Rusku takéto vyjadrenia, chcem pripomenúť, že naša krajina má tiež rôzne ničivé prostriedky a sú modernejšie ako tie, ktoré majú krajiny NATO. A ak bude územná celistvosť našej krajiny ohrozená, na ochranu Ruska a našich ľudí určite použijeme všetky dostupné prostriedky,“ vyjadril sa.

Mobilizácia sa začne už v stredu

Rozhodnutie pre čiastočnú mobilizáciu je podľa Putina „úplne primerané hrozbám, ktorým čelíme, konkrétne ochrane našej vlasti, jej suverenity a územnej celistvosti, zaisteniu bezpečnosti našich ľudí a ľudí na oslobodených územiach“.

Putin uviedol, že dekrét o čiastočnej mobilizácii už podpísal a začne sa realizovať v priebehu stredy. „Hovoríme o čiastočnej mobilizácii, znamená to, že odvody sa budú týkať iba občanov, ktorí sú rezervistami, a najmä tých, ktorí slúžili v ozbrojených silách a majú určitú vojenskú špecializáciu a relevantné skúsenosti,“ zdôraznil ruský prezident.

Vojenský výcvik pred nasadením

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v stredu povedal, že čiastočná mobilizácia, ktorú ohlásil Putin, sa bude týkať približne 300-tisíc rezervistov. Konštatoval však, že sa vzťahuje iba „na tých, ktorí majú predchádzajúcu vojenskú skúsenosť“.

Šojgu konštatoval, že rezervisti „pred nasadením dostanú vojenský výcvik“ a dodal, že mobilizácia sa nebude týkať „ľudí, ktorí v armáde slúžili ako odvedenci alebo študenti“. Šojgu pritom vyhlásil, že Rusko bojuje „nielen s Ukrajinou, ale s kolektívnym Západom“. Informuje o tom portál news.sky.com.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Šéf ruského rezortu obrany ďalej uviedol, že počas bojov na Ukrajine prišlo o život 5 937 príslušníkov ozbrojených síl krajiny. Tento údaj je podstatne nižší v porovnaní s odhadmi ukrajinských a západných inštitúcií.

Referendá v okupovaných oblastiach

Referendá, ktoré sa očakávali už v prvých mesiacoch ruskej invázie na Ukrajinu, sa začnú konať v piatok v Luhanskej a Chersonskej oblasti a na teritóriách Záporožskej a Doneckej oblasti, ktoré sú pod kontrolou ruských síl.

Motorom pre referendá sú pravdepodobne „obavy z bezprostredného útoku“ zo strany ukrajinských síl. V najnovšej aktualizácii spravodajských informácií o vývoji vojny na Ukrajine to uviedlo britské ministerstvo obrany. Informuje o tom portál news.sky.com.

Britský rezort obrany dodal, že ruské sily naďalej „pociťujú nedostatok personálu“. „Putin akceptuje väčšie politické riziko podkopaním fikcie, že Rusko nie je vo vojne ani v národnej kríze, v nádeji, že vygeneruje viac bojovej sily,“ dodalo ministerstvo obrany Veľkej Británie.

Viac k témam: Mobilizácia, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Putin nariadil čiastočnú mobilizáciu a varoval Západ, že neblafuje a je schopný všetkého © SITA Všetky práva vyhradené.

Vláda rozhodla o plate pre šéfa Štatistického úradu, presiahne tritisíc eur mesačne

Čaputová ocenila v USA vedkyňu Ruženu Bajcsy, má za sebou výnimočný životný príbeh