Propalestínske protesty už nie sú len záležitosťou amerických univerzít, študenti demonštrujú aj v Austrálii či Indii

Počas propalestínskych protestov na amerických univerzitách od 18. apríla zatkli už viac ako 2 000 ľudí.

3.5.2024 (SITA.sk) – Počas propalestínskych protestov na amerických univerzitách od 18. apríla zatkli už viac ako 2 000 ľudí. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Protesty sprevádzajú strety medzi demonštrantmi z opozičných táborov aj s políciou, napríklad na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, či na opačnom konci Spojených štátov – Kalifornskej univerzite v Los Angeles a Portlandskej štátnej univerzite. Tam vo štvrtok muž v aute prišiel k skupine demonštrantov a nastriekal na nich paprikový sprej.

Polarizované debaty

Demonštrácie na znak solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde Izrael vedie vojnu proti militantnému hnutiu Hamas, tiež vyvolávajú polarizované debaty o právach na protest a limitoch slobody prejavu, aj obvinenia z antisemitizmu. Požiadavky demonštrantov sa rôznia podľa univerzít, väčšina však vyzýva inštitúcie, aby sa odklonili od Izraela a spoločností podporujúcich vojnu v Pásme Gazy.

Demonštrácie pritom už nie sú záležitosťou len Spojených štátov a objavujú sa aj na univerzitách v Kanade, Európe, Ázii, Austrálii a na Blízkom východe. V Austrálii sa za uplynulé týždne protestné stanové tábory objavili na najmenej siedmich univerzitách. Na prestížnej Univerzite Džaváharlála Néhrúa v indickom Naí Dillí vznikli protesty v solidarite s demonštrantmi so spomenutou Kolumbijskou univerzitou.

Protesty v Británii a Francúzsku

Na univerzitách v Spojenom kráľovstve protestujú ľudia už od začiatku vojny v Pásme Gazy, no v ostatných dňoch tam začali vznikať tábory. Koncom apríla sa začali protesty na parížskych univerzitách Sorbonna a Sciences Po.

Polícia rozpustila protest na Sorbonne 29. apríla. V piatok zase poriadková polícia zakročila na Sciences Po a vypratala hlavnú halu. Desiatky študentov začali v predchádzajúci deň na univerzite okupačný protest, čo viedlo k uzavretiu kampusu.

Viac k témam: Izraelsko-palestínsky konflikt, Kolumbijská univerzita, Pásmo Gazy, propalestínske protesty, Univerzita Sorbonne
Zdroj: SITA.sk – Propalestínske protesty už nie sú len záležitosťou amerických univerzít, študenti demonštrujú aj v Austrálii či Indii © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.