Proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Kováčikom bude pokračovať výsluchom príslušníkov NAKA

Začiatkom októbra súd v tejto veci vypočul aj Mariána Kučerku a Jána Kaľavského pomocou telemostu.

21.10.2023 (SITA.sk) – Na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici má v stredu 25. októbra pokračovať v poradí druhý súdny proces s bývalým šéfom Úradu špeciálnej prokuratúry Dušanom Kováčikom, v ktorom je súdený spolu s podnikateľom Petrom Koščom prezývaným „pán X”.

Výsluch pomocou telemostu

Na programe pojednávania by mal byť výsluch svedkov, konkrétne viacerých príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry. Začiatkom októbra súd v tejto veci vypočul aj odsúdeného bývalého vyšetrovateľa NAKA Mariána Kučerku a ďalšieho bývalého príslušníka NAKA, neprávoplatne odsúdeného Jána Kaľavského.

Keďže sa obaja nachádzajú v Bosne a Hercegovine, kde požiadali o azyl, výsluch sa uskutočnil prostredníctvom telemostu v sídle súdu v Pezinku.

Koščo je na úteku

Podľa obžaloby podnikateľ Peter Koščo, ktorý má blízko k Slovenskej informačnej službe a momentálne je na úteku, podplatil v roku 2016 Kováčika prostredníctvom Bernarda Slobodníka sumou 50-tisíc eur. Ten mal za odmenu blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach.

Kováčik uznaný vinným

Najvyšší súd SR (NS SR) uznal 24. mája minulého roku Dušana Kováčika za vinného z toho, že prijal úplatok 50-tisíc eur za to, že Úrad špeciálnej prokuratúry v roku 2017 nepodal sťažnosť proti prepusteniu šéfa zločineckej skupiny takáčovci Ľubomíra Kudličku z väzby.

Jeho vinu odvolací súd tiež uznal v prípade prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti, keď neoprávnene poskytol spisy k trestným veciam bývalému šéfovi daňových kriminalistov Ľudovítovi Makóovi. Za to mu uložil trest osem rokov väzenia a peňažný trest 100-tisíc eur.

Špecializovaný trestný súd pôvodne uznal Kováčika za vinného aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Za to mu uložil trest 14 rokov väzenia a tiež trest prepadnutia majetku. NS SR však tento verdikt zrušil, keďže predmetné skutky podľa odvolacieho senátu neboli preukázané.

Viac k témam: bývalý šéf Úradu špeciálnej prokuratúry, Korupcia, Pojednávanie, Súdy, Takáčovci, Zločinecká skupina
Zdroj: SITA.sk – Proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Kováčikom bude pokračovať výsluchom príslušníkov NAKA © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.