in ,

Priateľka novinára Prataseviča sa nedostane na slobodu, odsúdili ju na šesť rokov väzenia

6.5.2022 (Webnoviny.sk) – Priateľku bieloruského opozičného novinára Ramana Prataseviča v Bielorusku odsúdili na šesť rokov väzenia. Ruská študentka Sofia Sapegová s Pratasevičom vlani cestovala z Atén do Litvy, keď lietadlo s nimi prinútili pristáť v Minsku a zatkli ich.

Súd ju teraz uznal vinnou z podnecovania spoločenského nepriateľstva a sporov aj z nelegálneho zbierania a šírenia informácií o súkromnom živote nemenovanej osoby bez jej súhlasu. Bieloruské úrady ju skôr obvinili z organizovania nepokojov, informuje spravodajský portál BBC.

Pratasevič bol editorom kanálu Nexta na platforme Telegram so sídlom v Poľsku, ktorý zverejňoval videá a informácie o vlne masových protestov vyvolaných znovuzvolením bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka v lete 2020.

Novinár, ktorý z Bieloruska odišiel v roku 2019, patril medzi najhľadanejšie osoby v krajine. V čase, keď ho v máji po uzemnení lietadla, čo vyvolalo medzinárodné pobúrenie, zatkli, bol so Sapegovou zhruba pol roka. Ešte stále ho čaká proces a nie je známe, v akom štádiu je vyšetrovanie jeho prípadu.

Zdroj: Webnoviny.sk – Priateľka novinára Prataseviča sa nedostane na slobodu, odsúdili ju na šesť rokov väzenia © SITA Všetky práva vyhradené.

Brány historickej budovy SND sa definitívne zatvoria, divadlo už viac nie je bezpečným miestom

Rusko vylúčilo použitie jadrových zbraní na Ukrajine, pre dosiahnutie cieľov „špeciálnej operácie“ vraj nie sú vhodné