in ,

Prezidentka Čaputová vystúpi v parlamente so správou o stave republiky

26.9.2022 (Webnoviny.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpi s tohtoročnou správou o stave republiky na októbrovej schôdzi NR SR. Informoval o tom dnes jej hovorca Martin Strižinec.

Minuloročnú správu o stave republiky predniesla Čaputová v parlamente 28. septembra 2021. Hovorila v nej o pandémii COVID-19, potrebe očkovania, ale nevyhla sa ani kritike vlády.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila v parlamente so správou o stave republiky (fotografie)

Vyzvala koaličné strany, aby ukazovali jednotu a jasnú vôľu spolupracovať, ak chcú naďalej vládnuť. „Celková politická debata klesla na úroveň, na akej nikdy nebola,” uviedla vtedy Čaputová. Práca s klamstvom, vulgarizmy, osobné útoky sa podľa nej stávajú štandardom.

Prezidentka v prejave venovala veľkú pozornosť otázkam právneho štátu a situácii v orgánoch činných v trestnom konaní, ktoré vyšetrujú viaceré korupčné kauzy. Vyzvala na riešenie chudoby a regionálnych rozdielov.

Politológ Juraj Marušiak vtedy zhodnotil jej prejav tak, že sa nesnažila ísť do ostrého konfliktu, ale celkovo pôsobila zmierlivým dojmom. Veľmi opatrne naznačovala kritiku pandemickej politiky vlády. Naopak, dosť kritická bola v tej časti prejavu, kde hovorila o právnom štáte.

Viac k témam: Prezident Slovenskej republiky, Rokovanie NR SR, Správa o stave republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidentka Čaputová vystúpi v parlamente so správou o stave republiky © SITA Všetky práva vyhradené.

Vláda schválila Matovičov návrh štátneho rozpočtu, zákon roka chce v parlamente pretlačiť v zrýchlenom konaní

4-dňový pracovný režim spoločnosti NN Slovensko získal prestížne ocenenie HR inšpirácia