in ,

Prezidentka Čaputová mala propagovať súkromné spoločnosti, podnetom sa zaoberá parlamentný výbor

11.5.2021 (Webnoviny.sk) – Výbor Národnej rady SR (NR SR) pre nezlučiteľnosť funkcií začal konanie voči prezidentke Zuzane Čaputovej na základe podnetu Martina Daňa. Naopak, zastavil konanie voči predsedovi strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robertovi Ficovi, ktoré sa viedlo na základe podnetu Nadácie Zastavme korupciu.

Pre agentúru SITA to uviedol člen výboru Ondrej Dostál (klub SaS).

Pózovala s tričkom od Vlhovej

Daňov podnet spĺňal zákonné náležitosti, preto výbor v zmysle ústavného zákona konštatoval, že konanie sa začalo podaním podnetu,” vysvetlil Dostál. Daňo v podnete na Čaputovú tvrdí, že hlava štátu propagovala 22. marca a 30. marca súkromné spoločnosti.

Pri prijatí zjazdovej lyžiarky Petry Vlhovej podľa neho prezidentka od nej prijala dar v podobe trička s logami sponzorov športovkyne a “zapózovala” s ním všetkým prítomným médiám. V druhom prípade podnet hovorí o situácii, keď súkromné spoločnosti poskytli prezidentke 3 100 kusov pulzných oxymetrov. Neúspešný kandidát na prezidenta Daňo v ňom tvrdí, že na stránke Prezidentského paláca sa objavili názvy firiem, ktoré oxymetre poskytli.

O Ficovi nemohli zistiť ďalšie informácie

Podnet na Fica sa týkal jeho využitia kaštieľa vo Vinosadoch. Výbor 23. marca prijal uznesenie, v ktorom požiadal Fica, aby sa vyjadril k obsahu podnetu a majiteľa alebo prevádzkovateľa kaštieľa vyzval k tomu, aby uviedol, či a v akej výške dar poskytol.

Spoločnosť podľa Dostála v odpovedi tvrdí, že nemá informácie, ktoré by mohla výboru poskytnúť a väčšina členov sa stotožnila s názorom, že nemajú ako získať ďalšie informácie, na základe ktorých by mohli posúdiť, či došlo k porušeniu zákona.

Viac k témam: Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, prezidentka SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidentka Čaputová mala propagovať súkromné spoločnosti, podnetom sa zaoberá parlamentný výbor © SITA Všetky práva vyhradené.

Vyšetrovanie po 50 rokoch ukázalo, že desať obetí masakra v Ballymurphy bolo nevinných

Populácia Číny počas dekády stúpla o 72 miliónov, rodinu si však zakladá čoraz menej párov