in ,

Premiér Draghi rezignoval, pre Taliansko a Európu sa začína obdobie neistoty

21.7.2022 (Webnoviny.sk) – Taliansky premiér Mario Draghi vo štvrtok rezignoval na svoj post po tom, ako jeho kľúčoví koaliční spojenci bojkotovali hlasovanie o dôvere v Senáte. Draghiho rozhodnutie o vzdaní sa funkcie signalizuje pravdepodobnosť predčasných volieb a nového obdobia neistoty pre Taliansko a Európu.

Draghi svoje odstúpenie predložil prezidentovi Sergiovi Mattarellovi na rannej schôdzke v Kvirinálskom paláci, ktorý je oficiálnou rezidenciou talianskej hlavy štátu. Úrad prezidenta uviedol, že Mattarella rezignáciu berie na vedomie a požiadal Draghiho vládu, aby pôsobila ako dočasný kabinet.

V stredajšom hlasovaní o dôvere v Senáte krajiny taliansky premiér Mario Draghi obstál, ale šlo o prázdne víťazstvo, keďže hlasovanie bojkotovali traja z jeho kľúčových koaličných spojencov, a to populistické Hnutie piatich hviezd, konzervatívna strana Forza Italia a pravicová Liga.

Viac k témam: Predčasné voľby, Rezignácia, Taliansky premiér
Zdroj: Webnoviny.sk – Premiér Draghi rezignoval, pre Taliansko a Európu sa začína obdobie neistoty © SITA Všetky práva vyhradené.

Premiér Draghi obstál v hlasovaní o dôvere, ale ide o prázdne víťazstvo

Výbuch v chemičke pri Litvínove má zranených, odmerať museli aj hodnoty škodlivých látok v ovzduší (foto)