Predbežné výsledky eurovolieb v Holandsku sú známe, krajná pravica utrpela porážku

Politik Geert Wilders napriek tomu výsledky v Holandsku uvítal.

7.6.2024 (SITA.sk) – Voľby do Európskeho parlamentu v Holandsku podľa prvotných výsledkov vyhrala progresívna koalícia.

Príbeh o vzostupe krajnej pravice bol v Holandsku porazený,“ povedal podľa webu The Guardian Bas Eickhout zo strany Zelených.

Odkaz pre zvyšok Európy

Samozrejme, že je to stále tesné, ale vyhrali sme. V Holandsku zvíťazila progresívna koalícia. Takže naozaj, toto je dobrý príklad a toto je odkaz pre zvyšok Európy: Choďte voliť! Choďte a voľte silnú a pokrokovú Európu. Dokážeme to, môžeme ich poraziť,“ dodal Eickhout.

Vzhľadom na všeobecnú apatiu holandských voličov voči voľbám do Európskeho parlamentu viseli otázniky nad tým, ako sa k nim postavia tentoraz. Eurovoľby v Holandsku ukázali, že hlavným záujmom voličov bola migrácia a azyl, po ktorých nasledovala zdravotná starostlivosť.

Wilders výsledky uvítal

Populista a krajne pravicový politik Geert Wilders, ktorého strana prekvapujúco zvíťazila v novembrových parlamentných voľbách, napriek tomu uvítal výsledky v Holandsku.

Pred pol rokom sme vyhrali celoštátne voľby. Čoskoro sa pripojíme k holandskej vláde. A teraz sme mali dosiaľ najlepší výsledok a najväčšie zisky vo voľbách do EÚ,“ napísal Wilders na sociálnych sieťach a poďakoval svojim voličom.

Viac k témam: Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024
Zdroj: SITA.sk – Predbežné výsledky eurovolieb v Holandsku sú známe, krajná pravica utrpela porážku © SITA Všetky práva vyhradené.