in ,

Pred referendom o novej ústave Tuniska sa konali protesty, krajine hrozí totalitarizmus

24.7.2022 (Webnoviny.sk) – V sobotu sa v tuniskom hlavnom meste Tunis uskutočnili malé, no hlasné, demonštrácie pred pondelkovým referendom o novej ústave navrhovanej prezidentom Kajsom Saídom.

Tá mu podľa kritikov pomôže legitimizovať jeho uchopenie moci, ktoré označujú za „prevrat“. Zmeny ústavy totiž rozšíria prezidentské právomoci a obmedzia úlohu parlamentu a predsedu vlády.

Niekoľko stoviek ľudí v sobotu pochodovalo po hlavnom bulvári Bourguiba na protest proti navrhovaným zmenám ústavy. Niektorí účastníci sa dostali do stretov s políciou. Zhruba desiatich ľudí zatkli.

Saíd vlani pozastavil činnosť parlamentu a prevzal na seba široké právomoci, čo on odôvodnil tým, že to bolo nevyhnutné na záchranu krajiny pred politickou a ekonomickou krízou.

Jeho konanie vyvolalo kritiku z radov opozície, ktorá ho obviňuje z obmedzovania demokracie a smerovania Tuniska smerom k totalitarizmu.

Viac k témam: Demonštrácia, Protest, Referendum, Ústava
Zdroj: Webnoviny.sk – Pred referendom o novej ústave Tuniska sa konali protesty, krajine hrozí totalitarizmus © SITA Všetky práva vyhradené.

Protiofenzíva sa už možno začala, ukrajinskí vojaci postupujú krok za krokom do Chersonskej oblasti, tvrdí Zelenskyj

Dúhový Pride aj pochod Hrdí na rodinu boli pokojné, polícia nezaznamenala žiadne problémy