Prečo Smeráci odvolali Čekovského? Fekišovce v parlamente

Krik, hádky, skákanie do reči, vyrušovanie a dokonca búchanie po stoloch. Presne takto vyzerali niektoré rokovania mediálneho výboru parlamentu. Dianie v poslaneckých laviciach pripomínalo hádku ako na trhu, alebo v slávnych Fekišovciach. Nedôstojné politické divadlo mohli pritom sledovať občania v priamom prenose. Dôvod tohto všetkého? Snaha predsedu výboru Kristiána Čekovského (Demokrati) udržať na jeho rokovaniach poriadok a dôstojnosť.

To sa však Smerákom nepáčilo a tak dali návrh na Čekovského odvolanie z funkcie predsedu, ktorý včera v pléne parlamentu prešiel. Mladého politika, ktorý len pred pár týždňami oznámil prestup do novej strany Demokrati, odvolali spoločne so Sme rodina, fašistami a pravdepodobne aj s niektorými poslancami Oľano.

Výtržnosti na výbore

SmeráciČekovskému vyčítajú, že nedodržiaval rokovací poriadok. Ak si však pustíme záznam z rokovaniu výboru, vidíme úplne inú scénu: na schôdzu, ktorej sa zúčastnil napríklad policajný prezident Štefan Hamran dorazil aj poslanec Ľuboš Blaha. Ten sa len krátko predtým „vyznamenal“ pokusom vlámať sa do štúdia RTVS a takmer rovnaký postup použil aj na mediálnom výbore. Takmer okamžite začal vyrušovať, kričať, hádať sa nielen s Čekovským, ale aj s ďalšími politikmi a policajnému prezidentovi skákal nepretržite do reči.„Blaha je ako pokazený televízor, len hučí a hučí,“ neveriacky priebeh rokovania komentoval jeden z novinárov. Humorný moment nastal, keď boli poslanci Smeru konfrontovaní s faktami – v tom momente sa zdvihli ako jeden muž, a rokovanie výboru opustili.

Jarjabkove budíky

Čekovského odvolanie požadoval predovšetkým poslanec Smeru Dušan Jarjabek. Ten sa pritom preslávil pred viac ako 10. rokmi iným odvolávaním – vtedajšiu generálnu riaditeľku Slovenského rozhlasu tento verný parlamentný nádenník Fica a predtým Mečiara, nechal odvolať počas prestávky toho istého mediálneho výboru, ktorému doteraz šéfoval Čekovský. Jarjabek sa však nedávno blysol iným vystúpením. Počas výboru, kde Blaha napádal ostatných účastníkov požiadal predsedu Čekovského, aby čas vystúpenia jednotlivých rečníkov meral budíkom. Ten zareagoval tým, že teda bude čas merať aj poslancom, čo však Jarjabek odmietol. O niekoľko minút, však začal kričať, že čas treba merať aj poslancom. „Si presný ako Jarjabkove budíky,“ hovorí sa odvtedy v kuloároch parlamentu.

Vaľová chce byť na každej fotke

Samostatnou kapitolou je poslankyňa Smeru Jana Vaľová. Tá sa zviditeľnila predovšetkým vešteckými schopnosťami, evidentne však o oblasť médií a kultúry záujem nemá, aj keď sedí v mediálnom a kultúrnom výbore. Pozornosť ale získala pred časom, keď od Čekovského požadovala, aby sa objavovala na fotografiách v materiáloch výboru. Napriek tomu, že na jeho rokovania ani poriadne nechodí. „Pani Vaľová má viac ako 50 percentnú neúčasť na rokovaniach výboru,“ povedala nám pod podmienkou zachovania anonymity jedna z pracovníčok organizačného odboru parlamentu. „Ako ju teda majú fotiť, keď na výboroch jednoducho nie je?“ Pýta sa so zdvihnutým obočím pracovníčka.

Nechodí Taraba do práce?

Podobné je to s ďalším poslancom, ktorý sa podpísal pod Čekovského odvolanie, Tomášom Tarabom. Pri každej príležitosti síce vykrikuje že bráni záujmy Slovákov, na rokovanie výboru však nechodí, čím si neplní svoje pracovné povinnosti. Patrí mu teda poslanecký plat – to sme sa opýtali občanov v krátkej ankete v uliciach: „Tarabu som doteraz považoval za to lepšie, čo v parlamente máme,“ povedal pán Martin (44). „To že si neplní svoje povinnosti je facka všetkým slušným občanom.“ O niečo miernejší postoj zaujala slečna Veronika (21) „Asi sa tak správajú aj iní poslanci. Určite by sa však mal nad sebou zamyslieť.“

 

Malá ukážka z rokovania výboru. Zdroj: aktuality.sk

Poslanci schválili novelu, ktorou potešili sokoliarov či dovolenkárov, ktorí cestujú s domácimi zvieratami

Známy lesbický pár znova šokuje: Chceme mať dieťa, je to ako so psom