in ,

Poslanci by mali pri voľbe nového riaditeľa RTVS podľa Kollára rešpektovať odporúčania expertov

20.6.2022 (Webnoviny.sk) – Bývalý predseda Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), v súčasnosti poslanec Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) a predseda strany Spolu Miroslav Kollár v pondelok vyzval poslankyne a poslancov strán vládnej koalície, aby pri voľbe generálneho riaditeľa RTVS rešpektovali odporúčania panelu expertov, ktorí si sami zriadili pri Výbore NR SR pre kultúru a médiá.

Zároveň apeloval na predstaviteľov koalície, aby splnili svoje sľuby o transparentnosti rozhodovania a voľba generálneho riaditeľa RTVS zostala verejnou. Informovala o tom v tlačovej správe politická strana Spolu.

Cesta k zlému výberu

„Voľba riaditeľa RTVS v parlamente, ale aj predchádzajúci model voľby priamo Radou majú svoje výhody, aj svoje limity. Ak sa ale vládna koalícia rozhodla preniesť časť svojej zodpovednosti za odborné posúdenie kvalít jednotlivých kandidátov na externý expertný panel, dúfam, že aj rozhodovanie poslancov bude viac odborné ako politické,“ konštatoval Kollár.

Podľa neho nie je v poriadku, aby rozhodovanie o šéfovi verejnoprávneho rozhlasu a televízie skončilo ako ideologický súboj. Posudzovať kvality kandidátov optikou liberál/konzervatívec je podľa Kollára cesta k zlému výberu.

Niektorí kandidáti sa snažia votrieť do priazne

Ako extrémne nevhodné považuje poslanec, ako sa niektorí kandidáti na post šéfa verejnoprávneho média, ktoré sa zo zákona nesmie viazať na žiadnu ideológiu, politické strany či náboženstvo snažia votrieť do priazne parlamentnej väčšiny odkazovaním na svoje národno-konzervatívne zmýšľanie.

„Verejnoprávne médiá nesmú slúžiť konkrétnej strane, hnutiu či ideológii. Vyhlásenia o politickej a ideologickej preferencii kandidáta by boli vo väčšine normálnych demokratických krajín diskvalifikujúce. Pevne verím, že sa k takýmto pokusom politizovať verejnoprávne médiá ubránime a ideologickí kandidáti voľbou neprejdú,“ dodal Kollár.

Viac k témam: Generálny riaditeľ RTVS
Zdroj: Webnoviny.sk – Poslanci by mali pri voľbe nového riaditeľa RTVS podľa Kollára rešpektovať odporúčania expertov © SITA Všetky práva vyhradené.

IKEA Slovensko zamestnala už 11 utečencov, snaží sa búrať predsudky a podporovať empatiu v spoločnosti

Ďalšie zrekonštruované židovské cintoríny vďaka dobrodincom