in ,

Poriadok v národnej rade zabezpečí Parlamentná stráž, poslanca bude môcť vyviesť z rokovacej sály

22.6.2022 (Webnoviny.sk) – Zabezpečiť poriadok a bezpečnosť v budove Národnej rady SR (NR SR) vrátane rokovacej sály má Parlamentná stráž. Zaviesť sa má od januára budúceho roka. Stráž dostane oprávnenie vyviesť poslanca z rokovacej sály.

Vyplýva to z novely zákona o rokovacom poriadku, ktorú parlament schválil 85 hlasmi zo 122 prítomných.

Úlohy, organizáciu a riadenie Parlamentnej stráže, ako aj práva a povinnosti jej príslušníkov, má ustanoviť osobitný zákon.

Zatiaľ to postrážia ochrankári

Do jeho prijatia vyvedie poslanca vykázaného z rokovacej sály na základe pokynu predsedajúceho príslušník Policajného zboru zaradený v službe ochrany určených osôb.

Novela stanovuje, že ak vykázaný poslanec ani po opätovnej výzve predsedajúceho neopustí rokovaciu sálu, predsedajúci preruší schôdzu národnej rady na čas nevyhnutne potrebný na obnovenie poriadku a vykázaného poslanca môže dať vyviesť.

Vykázaný alebo vyvedený poslanec má právo v dni, v ktorom bol vykázaný alebo vyvedený, zúčastniť sa na hlasovaní o každom návrhu okrem hlasovania o procedurálnych návrhoch.

Sankcia bude prísnejšia

Vzhľadom na to, že vyvedenie poslanca z rokovania národnej rady je vážnejším narušením poriadku a bezpečnosti v rokovacej sále ako vykázanie poslanca, zavádza sa aj prísnejšia sankcia za takéto porušenie zákona.

Ak by bol poslanec vyvedený z rokovania národnej rady, stráca nárok na dva platy, funkčné príplatky a paušálne náhrady, ktoré by mu inak patrili nasledujúce dva mesiace.

Pokiaľ ide o rokovanie parlamentných výborov, predsedajúci bude môcť vykázať poslanca pri opakovanom narúšaní poriadku. Neráta sa však s tým, že by bolo možné poslanca z výboru vyviesť.

Viac k témam: parlamentná stráž, zákon o rokovacom poriadku
Zdroj: Webnoviny.sk – Poriadok v národnej rade zabezpečí Parlamentná stráž, poslanca bude môcť vyviesť z rokovacej sály © SITA Všetky práva vyhradené.

Vláda Kirila Petkova padla, Bulharsku hrozia za niečo vyše roka štvrté predčasné parlamentné voľby

Tatran Prešov si dve sezóny zahrá okrem slovenskej aj českú extraligu, do Európskeho pohára sa nedostal