in ,

Poplatok na vklad do katastra nehnuteľností ostáva nezmenený

22.2.2023 (SITA.sk) – Poplatok za podanie návrhu na vklad do katastra nehnuteľností sa nakoniec zo súčasných 66 eur na 92 eur nezvýši. Vláda totiž v stredu nesúhlasila s návrhom na zvýšenie poplatkov za vklad do katastra nehnuteľností, ktorý na rokovanie vlády priniesol predseda Úradu geodézie, kartografie a katastra SR Ján Mrva. Úrad tento krok obhajoval tým, že sa správne poplatky na úseku katastra nehnuteľností neupravovali minimálne od roku 2005.

Správne poplatky

„Návrh zákona upravuje výšku týchto správnych poplatkov, a to o mieru inflácie od roku 2005,” uviedol úrad. Vláda však schválila návrh novely zákona o katastri nehnuteľností bez návrhu na zvýšenie poplatkov za vklad do katastra nehnuteľností.

Občan môže v súčasnosti podať návrh na začatie katastrálneho konania aj cez ústredný portál verejnej správy (ÚPVS). Tento spôsob podania sa mal síce zachovať, na takto doručené podanie sa však nemala vzťahovať 50-percentná zľava z poplatku za podanie návrhu na vklad.

Uplatnenie zľavy

Polovičná zľava z poplatku sa mala uplatňovať len pri návrhu, ktorý občan podá cez formulár elektronickej služby katastra nehnuteľností. Poplatok za návrh na vklad do katastra nehnuteľností mal v takomto prípade dosiahnuť 46 eur. V súčasnosti je pritom poplatok pri elektronickom podaní návrhu na vklad v sume 33 eur.

Ak občan v súčasnosti požiada o zrýchlený vklad o katastra nehnuteľností do 15 dní v listinnej forme, platí poplatok 266 eur. Táto suma sa mala zvýšiť na 292 eur v prípade, ak návrh osoba podá v listinnej podobe alebo v elektronickej podobe cez elektronickú podateľňu ÚVPS. Pri požiadaní o zrýchlený vklad do katastra cez formulár elektronickej služby katastra nehnuteľností mal poplatok klesnúť na polovicu, teda na 146 eur.

Viac k témam: kataster, Poplatky
Zdroj: SITA.sk – Poplatok na vklad do katastra nehnuteľností ostáva nezmenený © SITA Všetky práva vyhradené.

Podvádza ťa? Podľa týchto ôsmich bodov to zistíš!

Heger si agendu zmeniť paragraf 363 ponesie do ďalšieho volebného obdobia, dôvodom je aj Žilinka