Categories: SlovenskoSprávy

Počas leta stúpa počet podvodov na ľuďoch, ministerstvo vnútra spúšťa informačnú kampaň

22.6.2021 (Webnoviny.sk) – Informačné centrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality Ministerstva vnútra SR (MV SR) pripravilo pred obdobím letných brigád preventívno-osvetovú kampaň. Spustí ju v utorok 22. júna v online priestore, na sociálnych sieťach a webových portáloch s inzerciou práce.

Cieľom kampane je zvýšiť povedomie širokej verejnosti o problematike a nástrahách obchodovania s ľuďmi, ako aj zvýšiť záujem konzultovať rôzne otázky či obavy prostredníctvom Národnej linky pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi na telefónnom čísle 0800 800 818.

Každú ponuku treba overiť

Ako v tlačovej správe informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru rezortu vnútra, úlohou kampane je zasiahnuť cieľové skupiny, ktoré sú z pohľadu obchodovania s ľuďmi najzraniteľnejšie.

„Počas letných mesiacov vnímame nárast podvodov páchaných na ľuďoch, ktorí si hľadajú letné brigády či zamestnanie v zahraničí. Záujemcovia môžu natrafiť na rôzne pofidérne, no na prvý pohľad lukratívne ponuky,” priblížilo ministerstvo vnútra s tým, že každú jednu pracovnú ponuku si treba overiť.

Banner bude zverejnený na internetových stránkach s celoštátnou pôsobnosťou, a to na spravodajských portáloch, ako aj na osobných portáloch obsahujúcich chat a inzerciu práce, za účelom zvýšenia povedomia širokej verejnosti o problematike obchodovania s ľuďmi. Kampaňou chce rezort vnútra zasiahnuť cieľovú skupinu osôb vo veku od 18 do 54 rokov.

Preventívny nástroj

Národná linka pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi je preventívny nástroj, kde volajúci získa informácie o problematike obchodovania s ľuďmi.

Obrátiť sa na odborníkov prostredníctvom bezplatného telefónneho čísla 0800 800 818 môže ktorýkoľvek občan SR v prípade, ak má obavy súvisiace s ponukou práce v zahraničí, ale aj na Slovensku.

Linka slúži tiež ako kontaktný bod pre potenciálne obete obchodovania s ľuďmi, respektíve pre ich blízkych. Operátori linky individuálne a odborne konzultujú a posudzujú situáciu volajúceho a následne mu poskytnú usmernenie a pomoc.

Linka je dostupná denne od 8:00 do 20:00. Mimo prevádzkových hodín je k dispozícii záznamník. Na zaznamenané hovory reagujú operátori linky obratom na druhý deň.

Tisícky volaní na linku

Prevádzku Národnej linky pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi zabezpečuje MV SR od roku 2008. Rezort vnútra sa tak snaží ako gestor boja proti obchodovaniu s ľuďmi pomáhať obetiam obchodovania s ľuďmi.

Od roku 2013 bolo zaznamenaných celkom 8 627 volaní na národnú linku a prostredníctvom nej sa zachytili a identifikovali aj obete obchodovania s ľuďmi, ktorým bola poskytnutá pomoc prostredníctvom špecializovaného Programu podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi.

Ten slúži na stabilizáciu obete obchodovania s ľuďmi po prežitej traume, ako aj na podporu jej reintegrácie alebo integrácie do spoločnosti.

Viac k témam: kampaň, Národná linka pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi, obchodovanie s ľuďmi
Zdroj: Webnoviny.sk – Počas leta stúpa počet podvodov na ľuďoch, ministerstvo vnútra spúšťa informačnú kampaň © SITA Všetky práva vyhradené.

Marko Martinovič

Recent Posts

Třinec si vo finále českej extraligy pripísal druhú výhru, ku ktorej pomohli Slováci, Hudáček sa blysol dvomi gólmi

"Oceliari" si pripísali druhý finálový triumf napriek tomu, že strelecky omnoho aktívnejší bol ich súper.…

52 minút ago

Ukrajinci zasiahli v Sevastopoli loď Kommuna, ktorá slúži ruskému námorníctvu od roku 1915

Loď Kommuna uviedli do prevádzky v roku 1915 a je najstarším plavidlom v službe ruského…

53 minút ago

Za uplynulý deň prišlo Rusko na Ukrajine o takmer tisíc vojakov, stratilo aj veľa techniky

Ruské straty na personále od začiatku invázie stúpli na 459 530. Viac

2 hodiny ago

Hviezdny Messi je druhým najlepším strelcom MLS, dvoma gólmi prispel v triumfe Interu Miami

Tretí gólu družstva z Floridy strelil Španiel Sergio Busquets, ktorý za Inter skóroval premiérovo od…

2 hodiny ago

V štyroch mestách Kosova so srbskou väčšinou sa koná hlasovanie o odvolaní albánskych starostov, ich vlaňajšie zvolenie vyvolalo napätie

Referendum, ktoré podporuje Západ, je pokus o zmiernenie napätia medzi Srbskom a Kosovom. Viac

3 hodiny ago

O novom predsedovi strany Hlas-SD rozhodne snem, ten sa bude konať 1. júna v Košiciach

Matúš Šutaj Eštok zdôraznil, že chcú, aby Hlas prežil odchod svojho predsedu Petra Pellegriniho, ktorý…

4 hodiny ago