Ploché nohy nie sú ochorením, kým nespôsobujú bolesť. Odborníci hovoria o príznakoch, kedy treba spozornieť

S diagnózou ploché nohy sa v minulom roku v Unione liečili takmer 4 % detí.

23.8.2024 (SITA.sk) – S diagnózou ploché nohy sa v minulom roku v Unione liečili takmer 4 % detí. V spolupráci s odborníkmi z Nemocnice AGEL Košice-Šaca Union upozorňuje, že detská klenba nôh sa vyvíja do 10 roku života. Dôraz treba klásť na dostatočný pohyb, najlepšie naboso, a v prípade potreby neodkladať vyšetrenie u lekára.

Ploché nohy má veľká časť populácie, ľudská klenba sa v detstve prirodzene vyvíja. Problém nastáva, ak ploché nohy spôsobujú bolesť. “U pacientov môže dôjsť k vytočeniu pätovej kosti smerom do vnútra, nesprávnemu pohybu členkovej kosti a poklesu klenby. Pacienti môžu mať pocit, že nedokážu stáť, cítia brnenie a silnú bolesť medzi pätovou a členkovou kosťou, paradoxne viac na vonkajšej strane chodidla. V takýchto prípadoch treba stav plochých nôh určite riešiť,” vysvetľuje MUDr. Roman Totkovič, primár ortopédie Kliniky muskuloskeletálnej a športovej medicíny Nemocnice AGEL Košice-Šaca. V edukatívnom videu vysvetľuje, ako sa ploché nohy diagnostikujú, prečo samotný zhoršený stav nastáva a ako sa lieči, či už fyzioterapiou alebo vo vážnych problémoch operáciou.

Pri plochých nohách badáme v počtoch poistencov jemný nárast. Kým v roku 2021 trápila táto diagnóza 3% detí, v minulom roku to boli takmer 4 %. V našej zdravotnej poisťovni sa na ploché nohy liečilo v roku 2023 takmer 7-tisíc detí,” vysvetľuje Jozef Koma, riaditeľ Union zdravotnej poisťovne. Dodáva, že na diagnostike a liečbe plochých nôh u detí Union v minulom roku zaplatil takmer 1,3 milióna eur. Ploché nohy trápia aj dospelých, v minulom roku to bolo necelých 6-tisíc ľudí.

Zorientovať sa v problematike “plochých nôh” je náročné najmä pre mamičky malých detí. Bábätká sa rodia s plochými nohami, vývin ich chodidiel súvisí podľa odborníkov s celkovým motorickým vývinom. Na ploché nohy môže mať vplyv aj celková stabilita a držanie tela, samozrejme, v kombinácii s dostatočným pohybom. “Chôdza naboso sa deťom odporúča, najlepšie v rôznorodom teréne. Samozrejme, treba vnímať aj prevenciu pádu či prípadný chlad povrchu, v všeobecnosti však nie je potrebné, aby deti nosili domácu obuv. V našej zdravotnej poisťovni poskytujeme aj zľavy u renomovaného predajcu obuvi Ježko Bežko. O výbere obuvi sa v prípade plochých nôh odporúčame poradiť aj s pediatrom či špecialistom,” uzatvára Kristína Baluchová, hovorkyňa Unionu.

Informačný servis

Viac k témam: Bolesti, ploché nohy, PR
Zdroj: SITA.sk – Ploché nohy nie sú ochorením, kým nespôsobujú bolesť. Odborníci hovoria o príznakoch, kedy treba spozornieť © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.