Categories: SlovenskoSprávy

Petržalka chce v tomto roku splniť viacero plánov, vytvorí nové triedy v škôlkach a revitalizuje námestia

13.3.2021 (Webnoviny.sk) – Bratislavská Petržalka tento rok plánuje vytvorenie nových tried v materských školách (MŠ), ale aj revitalizáciu námestí. O tohtoročných plánoch najväčšej bratislavskej mestskej časti informovala jej hovorkyňa Mária Halašková.

„Na decembrovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva schválila mestská časť rozpočet na rok 2021 s príjmami a výdavkami v celkovej sume viac ako 51,7 milióna eur, čo je navýšenie o štyri milióny eur oproti minulému roku,” uviedla hovorkyňa a dodala, že schválené financie využije samospráva na dokončenie rozbehnutých projektov, v pláne sú však aj nové projekty, najmä v oblasti školstva, zveľaďovania verejných priestranstiev a životného prostredia.

Prioritou je navýšenie kapacít

„Navýšenie kapacít MŠ je jednou z hlavných priorít, ktorej sa mestská časť intenzívne venovala už v minulom roku, keď otvorila tri nové triedy v MŠ Turnianska, MŠ Lietavská a MŠ Rontgenova,” uviedla hovorkyňa a dodala, že tento rok sa chystá sprevádzkovať sedem tried rekonštrukciou školníckych bytov a ďalšie štyri triedy vzniknú výstavbou novej MŠ v priestoroch Základnej školy (ZŠ) Turnianska.

Miestni poslanci vyčlenili minulý rok finančné prostriedky na projektovú dokumentáciu k rekonštrukcii bývalej budovy MŠ Znievska, v hre je aj bývalá budova MŠ Hrobákova, v ktorej by mohlo vzniknúť až osem nových tried. „Mestská časť rokuje aj s developerom projektu Slnečnice o potencionálnom prenájme alebo kúpe budovy pre vytvorenie MŠ,” doplnila.

Zmeny čakajú viaceré námestia

Petržalku čakajú prípravy na revitalizáciu viacerých námestí. „Nedávno sme ukončili participatívny proces o budúcom vzhľade a funkcii Námestia Republiky,” uviedla hovorkyňa a dodala, že mestská časť pripravuje podklady na vyhlásenie architektonickej súťaže. Športovo-rekreačný priestor má vzniknúť na Šrobárovom námestí, na jeho revitalizáciu vyčlenila Petržalka 200-tisíc eur z mimorozpočtových zdrojov Úradu vlády SR.

Úpravami od konca minulého roka prechádza aj Ovsištské námestie, na ktorom bude mestská časť v polovici marca realizovať sadové úpravy. Zmeny čakajú aj Nobelovo námestie. „V priebehu marca začne Petržalka zbierať podnety verejnosti vo forme dotazníka, ktorého výsledky poslúžia na vyhlásenie architektonickej súťaže v roku 2022,” doplnila.

Venovať sa budú aj ihriskám

V rokoch 2021 až 2024 sa bude mestská časť venovať aj revitalizácií detských verejných ihrísk, ktoré nespĺňajú všetky potrebné technické a bezpečnostné normy. „Mestská časť má v súčasnosti v správe 55 detských ihrísk, v roku 2021 plánuje zrevitalizovať šesť z nich, v celkovej sume zhruba 121-tisíc eur,” uviedla hovorkyňa.

Vo vnútrobloku bytových domov na Pečnianskej ulici plánuje Petržalka vytvoriť aj jedno nové detské ihrisko za zhruba 110-tisíc eur. „Na ihrisku je podľa projektovej dokumentácie navrhnutých päť herných prvkov z nerezovej ocele ako lezecká zostava so šmykľavkou, kolotoč na státie, trojhojdačka s hniezdom a deti sa budú môcť tešiť aj hravému značeniu na chodníku v podobe labyrintu, twistera či húsenice s číslami,” doplnila.

Myslia aj na seniorov

Keďže populácia v Petržalke starne a je dôležité zabezpečiť pre seniorov dostatok kapacít v zariadeniach opatrovateľskej služby (ZOS), mestská časť schválila pre tento rok príspevok na vypracovanie projektovej dokumentácie na rozšírenie kapacít ZOS v objekte na Osuského 8, kde mala donedávna sídlo nezisková organizácia Lepší svet.

„Budova je veľkosťou areálu vhodným priestorom na vznik takéhoto zariadenia,” vysvetlila hovorkyňa a dodala, že v súčasnosti disponuje mestská časť kapacitou maximálne 50 lôžok v prevádzkach na Vavilovovej a Mlynarovičovej, záujem však prekračuje trojnásobok dostupnej kapacity. Nové zariadenie počíta s kapacitou 40 klientov.

Viac k témam: materské školy, námestie, revitalizácia
Zdroj: Webnoviny.sk – Petržalka chce v tomto roku splniť viacero plánov, vytvorí nové triedy v škôlkach a revitalizuje námestia © SITA Všetky práva vyhradené.

Marko Martinovič

Recent Posts

Nemecko urýchlene dodá Ukrajine ďalší systém protivzdušnej obrany Patriot

Nemecko tak chce Ukrajinu chrániť pred ruskými leteckými údermi. Viac

10 hodín ago

V Prešova spadol človek do osemmetrovej šachty

Na miesto bola vyslaná aj záchranná zdravotná služba a polícia. Viac

10 hodín ago

Nemecko urýchlene dodá Ukrajine ďalší systém protivzdušnej obrany Patriot

Nemecko tak chce Ukrajinu chrániť pred ruskými leteckými údermi. Viac

11 hodín ago

Slovan Bratislava opäť obhájil majstrovský titul, jeho zisk spečatil remízou s Dunajskou Stredou (foto)

Slovan má po sobote pred druhým Spartakom Trnava náskok devätnástich bodov. Viac

13 hodín ago

Rusi na Ukrajine zintenzívnili útočné operácie, situácia na východnom fronte sa eskaluje

Ruská armáda aktívne útočí na lymanskom a bachmutskom fronte. Viac

14 hodín ago

V procese s príbuzným exministra Žigu majú odznieť záverečné reči, podnikateľ vinu odmieta

Samosudca Milan Cisárik ešte vo februári vo veci ukončil dokazovanie. Viac

15 hodín ago