Pellegrini vyzýva Slovákov, aby si pripomenuli obete banských nešťastí a ľudí, ktorí zasvätili život riskantnému povolaniu

Pokračoval s tým, že banícka profesia má na Slovensku korene hlboké, tak, ako šachty a chodby, ktorými je popretkávaná slovenská zem.

10.8.2024 (SITA.sk) – Pri pohľade na bielu ružu si spomeňme na všetkých, ktorí pri svojej každodennej ťažkej a nebezpečnej práci prišli o to najcennejšie, a to vlastný život. Uviedol to prezident Peter Pellegrini v súvislosti so sobotňajším pamätným dňom – Dňom obetí banských nešťastí.

„Ani po pätnástich rokoch nevyschli slzy a neutíšila sa bolesť zo straty dvadsiatich ľudských životov, ktoré vyhasli pri najväčšom banskom nešťastí v Handlovej. Ani pätnásť rokov nezahojilo jazvy, ktoré táto tragédia zanechala v srdciach ich najbližších, ich rodín, priateľov, ale aj v duši celého Slovenska,“ napísal Pellegrini na sociálnej sieti.

Život zasvätili riskantnému povolaniu

Pokračoval s tým, že banícka profesia má na Slovensku korene hlboké, tak, ako šachty a chodby, ktorými je popretkávaná slovenská zem. Úctu, uznanie či poďakovanie si podľa prezidenta zaslúži každý, kto svoj život zasvätil tomuto namáhavému a riskantnému povolaniu.

„Nech sú ich odvaha, statočnosť a nasadenie večným symbolom pre každého z nás,“ doplnil Pellegrini. Každoročne si Deň obetí banských nešťastí, známy aj ako deň biely ruží, pripomínajú v Handlovej zástupcovia mesta, ústavní činitelia, predstavitelia samospráv, inštitúcií i verejnosť. Pred 15 rokmi, 10. augusta 2009, došlo v Bani Handlová k najväčšej banskej tragédii v histórii Slovenska.

Pri tragédii vyhaslo deväť životov

Vyhasli pri nej životy deviatich baníkov a 11 záchranárov. Proces v kauze výbuchu v Bani Handlová sa začal po viac ako štyroch rokoch od nešťastia, avšak dodnes za smrť baníkov, a tých ktorí ich išli zachrániť a zahynuli, nebol nikto potrestaný. K explózii uhoľného plynu v Bani Handlová došlo 10. augusta 2009 okolo 9:30 v šachte Východ.

Explózia usmrtila 20 ľudí – 11 banských záchranárov a deväť baníkov spoločne hasiacich požiar, ktorý vznikol okolo 7:00 toho istého dňa. Šachta východ, súčasť Bane Handlová, bola lokalitou s najkvalitnejším hnedým uhlím, ale zároveň bola považovaná za jednu z rizikových na Slovensku. Drobné požiare podľa slov kompetentných vznikali v bani už skôr.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

O šiestej ráno sfárala nová zmena. Okolo 7:00 vznikol v chodbe šachty Východ otvorený požiar. V priebehu pol hodiny boli na pomoc privolaní záchranári banskej záchrannej služby z Prievidze. Na miesto okolo 8:30 dorazili dve čaty banských záchranárov, v každej bolo päť mužov a ich veliteľ.

Spolu s nimi sa na pracovisku 330 metrov pod zemou a asi 500 metrov od šachty nachádzali ďalší deviati baníci, ktorí pomáhali záchranárom a deväť ďalších bolo v chodbe mimo miesta požiaru. Približne o 9:30 bolo prerušené telefonické spojenie a snímače koncentrácie banských plynov prestali fungovať.

Zranení muži boli ošetrení v Bojniciach

Podľa výpovedí baníkov, ktorí sa tiež nachádzali v chodbe, najprv začuli detonáciu a potom ich tlaková vlna zrazila k zemi. Letiace trosky im spôsobili iba ľahké zranenia.

Zranení muži sa následne dostali na povrch a boli ošetrení v nemocnici v Bojniciach, nikto z nich nebol hospitalizovaný. 11 záchranárov a deväť baníkov podieľajúcich sa na hasení požiaru zahynulo zrejme priamo po výbuchu alebo sa zadusilo krátko po tom.

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky 26. októbra 2010 aj vďaka podpore a iniciatíve Združenia baníckych spolkov a cechov Slovenska, Slovenskej banskej komory, Slovenskej banskej spoločnosti, Odborového zväzu pracovníkov baní, geológie a naftového priemyslu a banských miest ako Handlová, Prievidza, Pezinok, Banská Štiavnica, Spišská Nová Ves, Rožňava či Veľký Krtíš odsúhlasili návrh zákona, ktorým sa zmenil a doplnil zákon o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch.

Viac k témam: Baníci, biele ruže, Deň obetí banských nešťastí, Prezident Slovenskej republiky, tragédia v Handlovej, Výročie
Zdroj: SITA.sk – Pellegrini vyzýva Slovákov, aby si pripomenuli obete banských nešťastí a ľudí, ktorí zasvätili život riskantnému povolaniu © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.