in ,

Parlament a vláda dlhodobo porušujú záväzky a ubližujú samosprávam, ZMOS inicioval stretnutie s prezidentkou Čaputovou (video)

2.5.2022 (Webnoviny.sk) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) tvrdí, že Slovensko dlhodobo porušuje európske štandardy samosprávy. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informoval ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Samosprávy sa obrátia na prezidentku

„Ide o Európsku chartu miestnej samosprávy. Už dnes po veľmi precíznej analýze máme k dispozícii veľmi dlhý zoznam toho, ako systematicky parlament aj doterajšie vlády porušovali tieto záväzky a v podstate ubližovali samosprávam,” uviedol.

Európska charta miestnej samosprávy je strategický dokument samospráv, ktorý jasne vymedzuje princípy samosprávnosti, na ktoré musí centrálna vláda prihliadať pri prijímaní svojich rozhodnutí.

„Ideme prijať konkrétne kroky na základe konkrétnych porušení, ktoré sprevádzajú samosprávu dlhé roky. Budeme žiadať stretnutie s pani prezidentkou práve k príkladom porušovania charty a k tomu, aby prezidentka zo svojej pozície prijala také kroky, ktorými zosúladíme náš právny poriadok s európskou chartou,” priblížil Kaliňák.

Zosúladenie sa s medzinárodnou chartou

Keďže ide o medzinárodný dokument, ZMOS bude žiadať tiež stretnutie s predsedom Ústavného súdu SR. „Zároveň budeme presadzovať a navrhovať to, aby súčasťou legislatívy bola doložka zlučiteľnosti s Európskou chartou miestnej samosprávy pri každom zákone, ktorý sa týka miest a obcí,” skonštatoval Kaliňák.

Dodal, že ZMOS je v tomto smere tiež mimoriadne aktívne aj na medzinárodnom poli, či už v Bruseli, alebo v Štrasburgu.

Viac k témam: Legislatívny proces, Samosprávy
Zdroj: Webnoviny.sk – Parlament a vláda dlhodobo porušujú záväzky a ubližujú samosprávam, ZMOS inicioval stretnutie s prezidentkou Čaputovou (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Smer a Hlas robia podľa Foltina divadlo na naťahovanie rozpravy, Fico by začal za mrežami spievať ako škovránok

Nadal sa zastal Rusov a Bielorusov, tenista považuje ich vylúčenie z Wimbledonu za nespravodlivé