in ,

Pápež František musel zrušiť júlovú cestu do Afriky, urobil tak na žiadosť svojich lekárov

10.6.2022 (Webnoviny.sk) – Pápež František zrušil plánovanú júlovú cestu cestu do Afriky pre pretrvávajúce ťažkosti s kolenom. Urobil to na žiadosť jeho lekárov, aby neohrozil výsledky terapie, oznámil Vatikán. Cesty do Konžskej demokratickej republiky a Južného Sudánu, ktoré mal absolvovať od 2. do 7. júla, preložia na iný termín, ktorý určia neskôr.

František má na koniec júla naplánovanú cestu do Kanady. O tejto ceste sa však Vatikán nevyjadril a jeho hovorca Matteo Bruni len povedal, že ďalšie pápežove záväzky sú potvrdené.

Operáciu podstúpiť nechce

Osemdesiatpäťročný pápež František už zhruba mesiac používa invalidný vozík pre natiahnuté väzy v pravom kolene, ktoré mu komplikujú chôdzu a státie. Dostal aj injekcie, koleno udržiaval čo najmenej v pohybe a v prípade potreby chodil s palicou alebo s pomocou pomocníka.

Pápež povedal priateľom, že nechce podstúpiť operáciu kolena, údajne pre jeho reakciu na anestéziu, keď mu v júli 2021 odstránili časť hrubého čreva.

Vo Vatikáne sa šíria špekulácie

O budúcnosti pontifikátu sa šíria špekulácie, okrem ťažkostí s kolenom aj pre jeho rozhodnutie menovať 16 nových kardinálov, ktorí môžu voliť na konkláve, a jeho plánom v auguste vzdať hold pápežovi Celestínovi V. z 13. storočia, ktorý odstúpil.

František však zatiaľ nenaznačil, že by plánoval abdikovať. Vatikánski pozorovatelia tvrdia, že abdikácia pápeža by bola teraz nemysliteľná, keďže Františkov predchodca, emeritný pápež Benedikt XVI., je stále nažive.

Zdroj: Webnoviny.sk – Pápež František musel zrušiť júlovú cestu do Afriky, urobil tak na žiadosť svojich lekárov © SITA Všetky práva vyhradené.

Zelenskyj pripomenul pravý dátum začatia vojny a tvrdí, že Rusko už porušilo zhruba 400 medzinárodných dohôd

Letné kúpaliská v Bratislave otvoria svoje brány v sobotu. Ďalšou dobrou správou je, že cena vstupného oproti vlaňajšku nevzrástla