Categories: SlovenskoSprávy

Opozícia reaguje na Ficov prejav na Devíne, v ktorom prirovnal liberalizmus k rakovine (video+foto)

6.7.2024 (SITA.sk) – Predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka apeluje na premiéra Roberta Fica (predseda strany Smer-SD), aby prestal urážať státisíce voličov a voličiek.

Učinil tak v súvislosti s Ficovým prejavom pri príležitosti osláv sviatku sv. Cyrila a Metoda, v ktorom predseda vlády prirovnal progresivizmus a liberalizmus k rakovine. Išlo o Ficovo prvé verejné vystúpenie od atentátu v Handlovej.

Takto asi vyzerá ten povestný zmier v jeho podaní,” vraví Šimečka.

Výzva premiérovi

Šéf progresívcov premiéra vyzval, aby neurážal voličstvo, ktoré sa vo voľbách rozhodlo pre hodnoty slobody, rovnosti a lepšej budúcnosti.

Ak by sa týmito hodnotami riadil počas svojej politickej dráhy od roku 1992 aj on, žilo by sa dnes všetkým ľuďom na Slovensku výrazne lepšie. Za to, že sa mu už štvrté desaťročie všetci skladajú na živobytie, by si to naozaj zaslúžili,” skonštatoval predseda PS.

Vyhlásenie vojny demokracii

K Ficovmu prejavu sa na sociálnej sieti vyjadril aj predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling. Podľa jeho názoru Fico neprekvapil a sviatok zneužil na bičovanie emócií a nenávisti.

Najhlbším dnom prejavu bolo, keď liberalizmus (teda slobodu) prirovnal k rakovine. V podstate tak vyhlásil vojnu demokracii a slobodnej súťaži myšlienok a hodnôt,” myslí si šéf liberálov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Oslavy príchodu sv. Cyrila a Metoda na hrade Devín (fotografie)

Nejde o rakovinu

Predsedovi vlády pripomenul, že na Slovensku je mnoho voličov, ktorí myšlienky liberalizmu a slobody vyznávajú, zdôraznil, že nejde o rakovinu.

Po štyroch vašich vládach odchádzajú desiatky tisíc Slovákov práve do liberálnych krajín za lepším životom. Rakovinou nie je žiadny liberalizmus. Rakovinou je politika nenávisti a korupcie, ktorá po 12 rokoch priniesla Slovensku iba úpadok,” skonštatoval Gröhling.

Poznamenal tiež, že namiesto chrlenia nenávisti by sa vláda mohla sústreďovať napríklad na dokončenie diaľnice, zabezpečenie lacnejších potravín či podporu sociálnej politiky.

Ficov prejav

Premiér sa v rámci prejavu vyjadril, že musíme postaviť hrádzu progresívnym a liberálnym ideológiám. Označil ich za nezmyselné a dodal, že sa šíria ako rakovina.

Sú to ideológie, ktoré poškodzujú túto krajinu a vznikli predvčerom,” tvrdil Fico vo svojom prejave. Deklaroval tiež, že kvôli „módnym trendom” nebudú meniť zákony či ústavu.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2017/05/fico-vystupil-na-devine.mov.mp4

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Prejav, Premiér Slovenskej republiky, Streľba na premiéra Roberta Fica v Handlovej, Sviatok svätého Cyrila a Metoda
Zdroj: SITA.sk – Opozícia reaguje na Ficov prejav na Devíne, v ktorom prirovnal liberalizmus k rakovine (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Izrael rozširuje bombardovanie v Libanone, desaťtisíce ľudí sa snažia utiecť do bezpečia

Izrael po prvý raz zasiahol palestínsky utečenecký tábor, kde sa údajne zameral na bojovníkov Hizballáhu…

56 minút ago

ZOO Bratislava plánuje pokračovať so stavebnými úpravami, nový výbeh budú mať hrošíky aj rysy

ZOO začala s vylepšovaním verejného priestoru už minulý rok.

56 minút ago

Záplavy a zosuvy pôdy v Bosne a Hercegovine usmrtili 16 ľudí. Voda všetko zmietla, vrátane psa, hovorí jeden z obyvateľov (foto)

Na pomoc v centrálnej a južnej časti krajiny vyzvali dobrovoľníkov a armádu.

2 hodiny ago

Ministerstvo spravodlivosti má nových znalcov, prekladateľov i tlmočníka. Susko vyzdvihol ich prácu

Noví znalci budú prevažne pôsobiť v oblasti stavebníctva, lesníctva, cestnej dopravy a psychológie. 

2 hodiny ago

Vládny špeciál so Slovákmi pristál v Bratislave, z Libanonu boli evakuovaní spolu s ďalšími občanmi (video)

Vládny špeciál priviezol 46 osôb, z čoho 25 boli občania Slovenska.

4 hodiny ago

Neprijatie demisie Dolinkovej bude len predlžovanie marazmu v zdravotníctve, vyhlásila SaS

Pellegrini by sa už podľa Gröhlinga mal konečne oprostiť od strany Hlas-SD a začať konať…

4 hodiny ago