Categories: SlovenskoSprávy

OĽaNO sa môže ešte viac oslabiť s príchodom parlamentných volieb, Koziak varoval pred rebéliou politikov

14.5.2022 (Webnoviny.sk) – Oslabovanie klubu Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) môže ďalej pokračovať a s blížiacimi sa parlamentnými voľbami sa môže ešte zrýchliť. Pre agentúru SITA to povedal politológ Tomáš Koziak.

Klub OĽaNO nedávno vylúčil dve poslankyne Katarínu Hatrákovú a Romanu Tabák po tom, čo nepodporili vydanie poslanca Roberta Fica (Smer-SD) na väzobné stíhanie. Najsilnejší koaličný klub mal na začiatku volebného obdobia 53 členov, teraz ich má 48.

Niektorí poslanci začnú rebelovať

S končiacim sa volebným obdobím aj odstredivé tendencie zvyknú byť podľa politológa silnejšie najmä v stranách, ktoré strácajú svojich voličov.

„Mnohí z poslancov totižto vedia, že už nebudú mať šancu byť zvolení. Tí, ktorí chcú byť ďalej aktívni v politike a mediálne výraznejší, budú hľadať iné možnosti. A to platí aj v prípade pani Hatrákovej a pani Tabák. Viem si predstaviť, že v rámci Sme rodina môžu dostať solídne miesta,“ mienil Koziak.

Podľa neho poslanci, ktorí tušia, že budú mať problém s miestom na kandidačnej listine, využijú ďalšie obdobie a začnú rebelovať. Budú hľadať strany, ktoré budú mať väčšiu šancu dostať sa do parlamentu.

Choroba viacerých politických strán

Koziak hovorí, že súdržnosť vládnych klubov a koaličných strán, ktoré sú oslabené, bude ďalej upadať. „Určite sa to bude týkať OĽaNO, pretože zaznamenalo najväčšie percentuálne straty. Mnohí z tých poslancov nemajú šancu dostať sa do parlamentu. Ak chcú pokračovať, musia si zvoliť inú stranu a môžu to byť aj mimoparlamentné strany,“ zhodnotil politológ.

OĽaNO nemá klasické stranícke štruktúry, čo sa prejavuje aj pri výbere kandidátov na poslancov. „To je choroba viacerých politických strán. Len v prípade OĽaNO to bolo najvýraznejšie, že malo zrazu obrovský počet poslancov. Je to daň za neexistujúce štruktúry a daň za nie dobre nastavený volebný systém. Z Bratislavy ťažko vyberú schopného človeka na východnom Slovensku. Politické talenty sa dokážu získať z regiónov na základe toho, že sa osvedčili v regionálnej politike,“ povedal Koziak.

Prvým vylúčeným bol Čepček

Klub OĽaNO prišiel doteraz o piatich poslancov – Katarínu Hatrákovú, Romanu Tabák, Jána Krošláka, Jána Mičovského a Martina Čepčeka. Krošlák bol prvý poslanec OĽaNO, ktorý verejne kritizoval Igora Matoviča (OĽaNO) za to, ako zvláda funkciu predsedu vlády. Z klubu odišiel vlani v októbri. Krošlák hovoril, že chce podporovať vládne zoskupenie a že by táto koalícia mala mať šancu dovládnuť.

Mičovský ohlásil odchod z klubu tento rok v januári. Tvrdil, že mu prekáža odvolávanie protikorupčných bojovníkov jeho nástupcom na poste ministra pôdohospodárstva Samuelom Vlčanom či zmena prístupu lídra hnutia Matoviča. Poslanec Čepček bol prvý, ktorého klub OĽaNO vylúčil, bolo to v júli 2021. Dôvodom bolo podľa vládneho hnutia nerešpektovanie pravidiel koaličnej zmluvy a hlasovanie za opozičné návrhy zákonov.

Viac k témam: kauza Súmrak, Obvinenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, Parlamentné voľby
Zdroj: Webnoviny.sk – OĽaNO sa môže ešte viac oslabiť s príchodom parlamentných volieb, Koziak varoval pred rebéliou politikov © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Proces s podnikateľom Štefanom Žigom odročili, obžalovaný v kauze podplácania podal sťažnosť (video)

Záverečné reči v procese so Štefanom Žigom nakoniec neodzneli. Viac

39 minút ago

OZ Mier Ukrajine odštartovalo zbierku pre nákup munície, Slovensko sa pripojilo k českej iniciatíve aj bez vlády

Občianske zduženie chce ukázať, že o pomoci Ukrajine nerozhoduje len vláda. Viac

39 minút ago

Etiópčan Lemma ovládol Bostonský maratón, Chára si zlepšil svoj rekord

Medzi ženami finišovala na prvej priečke Keňanka Hellen Obiriová, ktorej sa podarilo obhájiť prvenstvo z…

2 hodiny ago

Premiér Fiala sa v Bielom dome stretol s prezidentom Bidenom, ich hlavnou témou bola pomoc Ukrajine (foto)

Česko začalo medzinárodnú iniciatívu na kúpu delostreleckej munície pre ukrajinské sily. Viac

2 hodiny ago

Na Zvolenskom zámku aktuálne prebieha taktické cvičenie, hasiči zasahujú pri simulovanom požiari

Na spoločnej akcii sa zúčastňuje 11 kusov techniky a 25 hasičov. Viac

3 hodiny ago